Böcker

warning: Creating default object from empty value in /www/webvol34/zw/v00r3x1w9jbyp5i/tillbergs.se/public_html/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Köpa böcker om te

Att köpa engelska, amerikanska eller tyska böcker om te brukar inte vara svårt. Vanligtvis använder jag någon av de lokala Amazon-butikerna, www.amazon.com, www.amazon.co.uk och www.amazon.de.

Indiska böcker köper jag oftast från den trevliga butiken D.K. Agencies . De är visserligen lite dyra men jag har inte hittat någon indisk bokhandel med bättre sortiment.

Chinese Tea 中国茶经

Publicerad: Shanghai Culture Publishing House; 1 edition (May 1, 1992). Denna bok kom i nyutgåva 2011.
Sidor:  785
ISBN: 9787805114996
Storlek: 26.2 x 19.4 x 4.6 cm
Vikt: 1.6 Kg
Hunan Ten Famous Tea 湖南十大名茶

Title: Hunan Ten Famous Tea
ISBN: 9787109115828 Publisher: China Agricultural Press
Publication date :2007-04-01 Words:
Page: 214 Edition: 1China Tea Yearbook 2008 中国茶叶年鉴(2008)(精)


Detta är en mycket omfattande bok om kinas teindustri som innehåller följande:
Förord
Notes to Editors
Produktion och tillverkning
Översikt
Grönt te - Tillverkning och produktion
Oolong - Tillverkning och produktion
Svart te - Tillverkning och produktion
Svart te - Utveckling
Tillverkning
Maskiner
Handel och konsumtion
......
Forskning och utbildning
Kvalitet och standard
Kultur
Teindustrin
Minnessaker
Företag
Ursprung
Statestik
Organisationer
Personer
Appendix

Det finns även en utgåva för 2009-2010 men jag misstänker att stora delar av den är identisk med 2008 års utgåva.

Författare: 江用文,程启坤 著
Publicerad: China Agriculture Press
ISBN: 9787109136724
Publicerad: 2009-12-01
Sidor: 520
Pärmar: Hårda


Walt Disney's Mickey Mouse

Vanligtvis skriver jag bara om te och tekultur men idag tänkte jag göra ett undantag. Jag har nämligen fått den första samlingslådan med Walt Disney's Mickey Mouse: v. 1 &; 2, Collector's Box Set. Detta är en underbar samling med dagstidningshistorier som Floyd Gottfredson skapade åt Disney fr.o.m. 1930. Historierna är välskrivna, dryper av tidsanda och teckningarna är det vackraste som Disney åstadkommit. Så mitt råd är, gå ut och köp denna samling genast, köp ett par för säkerhets skull, det blir inte bättre än så här.

Zhongguo Guigu Ming Cha Zhi 中国名茶志

De flesta kinesiska böcker om te innehåller ganska lite information men det finns några undantag. Ett av dessa är 中国名茶志 eller Zhongguo Guigu Ming Cha Zhi. Detta är en massiv bok, stor, tung, nästan 1000 sidor tjock med mängder om information om kinesiskt te. Boken är indelad i 21 kapitel som i tur och ordning beskriver de olika teproducerande provinserna vad det gäller miljö, kultur, historia, teproduktion och framför allt de lokala teerna.

Boken är publicerad av 中国农业出版社 (Kinas Jordbruksförlag) och kom ut 2000. Den kom i nytryck 2008 men jag är osäker på om det är någon skillnad mellan utgåvorna.

De mest kända teerna beskrivs mycket ingående och tar upp tillverkningsmetoder, historia och allt annat som kan tänkas vara relevant. Övriga teer beskrivs mer kortfattat i tabellform där man anger namn, sort, när det skapades, var det tillverkas, eventuella utmärkelser och annan viktig information. Totalt tar man upp över 1000 teer! Hela boken är på kinesiska men namnen på teerna är transkriberade.

Zhongguo Guigu Ming Cha Zhi är ganska lättläst men innehåller nästan inga illustrationer, bara några fotografier i början och inte en enda karta. Trots detta rekommenderar jag denna bok till alla som är intresserad av kinesiskt te.

Tea Tasting Handbook 品茶图鉴

Denna kinesiska bok om te gavs ut 2008 och är i princip en lista med 214 mer eller mindre kända kinesiska teer. Den är mycket lik Zhongguo Chapu vilket betyder att vart te har en kort beskrivning, en grov kartbild som visar var det produceras och bilder på hur de torra och våta löven ser ut tillsammans med en bild på den färdiga brygden. Dessutom finns det ett par korta kapitel om hur te tillverkas och klassificeras tillsammans med en genomgång av olika teceremonier.

Lite lustigt är att det är förvånansvärt få gemensamma teer i de två böckerna. Bokens styrka är att den visar på den enorma variation som bland Kinas teer och de tydliga bilderna går att använda som referens när man köper och identifierar ovanliga teer. Nackdelen är att beskrivningarna är ganska kortfattade och dessutom inte visas inte några bilder om hur teerna odlas eller produceras.

Mer information om Tea Tasting Handbooks kan man läsa på Arinas ambitiösa projekt, Green Leaves Red Berries. Boken kan vara lite svår att få tag på men den finns att beställa från den utmärkta butiken Sinolitteratur.

China-Homeland of Tea 中國—茶的故鄉

Det finns tyvärr mycket få kinesiska böcker om te på något annat språk än kinesiska. Visserligen finns det ett par teböcker som skrivits av kineser men dessa bor oftast i USA.

Ett undantag är China-Homeland of Tea, en påkostad bok som kom ut för första gången 1989 och som innehåller både engelsk och kinesisk text. Denna utgåva är ganska svår att få tag på men som väl är kom den i nytryck 1994 för att fira China National Native Produce and Animal By-Products Import and Export Corporations 45-års jubileum. Nyutgåvan innehöll dessutom 300 sidor jämfört med tidigare 276 sidor och 90 nya bilder.

Boken tar på ett relativt kortfattat sätt upp teets historia, tekultur, olika teproducerande områden samt hur te tillverkas. Den innehåller dessutom information om handel, hälsoaspekter och forskning. På grund av den otroliga förändring som skett i Kina sedan boken gavs ut är stora delar av informationen inaktuell men den innehåller fortfarande så mycket trevliga bilder att den är värd att köpa bara för den sakens skull.

Författare: Edited by Wang Yufen et al.
Pub. Date: 1989
Storlek: Hardcover; 260x340mm; 276
ISBN: 9627281107

Innehåll
Chapter one History of China Tea
Chapter Two The Regional and Characteristic Divisions of Tea in China
Chapter Three Planting and Cultivating Tea and the Technology of Processing
Chapter Four Assessment and Quality Control
Chapter Five Tea in China’s Foreign Trade
Chapter Six The Art of Making Tea and Teaware
Chapter Seven Tea-Its Constituents and Association with Health

The Story of Tea: A Cultural History and Drinking Guide

När den här boken dök upp för ett par år sedan gav den intryck av att bara vara en i mängden av oinspirerade teböcker skrivna av amerikaner utan någon större kunskap om varken te eller teindustrin. Till min glädje utmärker den sig dock på ett antal punkter vilket gör att detta är en bok jag faktiskt kan rekommendera.

För det första arbetar författarna Mary Lou och Robert Heiss inom teindustrin och driver en tebutik, Cooks Shop Here, i Northampton Massachusetts. Dessutom reser de tydligen en hel del och har en god insyn i hur te tillverkas.

För det andra innehåller boken en hel del information, betydligt mer än de flesta andra böcker om te. På 400 sidor tar man upp de flesta aspekterna kring te och dessutom en hel del trevliga bilder. Joseph Simrany, presiden i Tea Association of the USA, beskriver boken som en uppföljare till ”All About Tea”, något jag absolut inte håller med om men den visar på den enorma förändring som skett inom te industrin de senaste 70 åren, speciellt i Kina.

För det tredje är den välskriven och lättläst, något som brukar vara ganska ovanligt när det gäller böcker om te.

Yixing Pottery: The World of Chinese Tea Culture

Den här boken är ett utmärkt exempel på varför det är lurigt att köpa böcker på nätet. De flesta böcker jag har om Yixing-kannor är stora och tunga och jag tog för givet att denna inte skulle vara något undantag. Det visade sig att boken bara var 75 sidor lång i ett format som påminner mest om en pocketboks. Bortsett från detta beskriver Yixing Pottery dessa fantastiska tekannors historia och är relativt väl illustrerad med exempel på verk från flera tidiga mästare. Tyvärr slutar boken någon gång i mitten av 1900-talet och man får alltså inte reda på någonting om hur dessa tekannor tillverkas idag. Den är även ganska knapphändig och skall nog mest ses som en introduktion till ämnet.

Yixing Pottery kom ut i augusti 2004 och är skriven av Chunfang Pan som jag tyvärr inte vet någonting om.

Det går att bläddra i boken på Google Böcker.

Prenumerera på innehåll