Te från Guizhou

warning: Creating default object from empty value in /www/webvol34/zw/v00r3x1w9jbyp5i/tillbergs.se/public_html/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Gui Ding Yun Wu Cha 贵定云雾茶

Saknas länk från huvudsidan
Köpt från http://item.taobao.com/item.htm?id=23466464805
Silverpåse 58 yuan för 50 gram-

贵州十大名茶贵定雪芽茶叶(2013年贵定云雾春季茶)特价包邮

 

 

Qing Jiang Lu 清江绿

Butik:
http://item.taobao.com/item.htm?id=170284122&ref=http%3A%2F%2Fsearch8.taobao.com%2Fsearch%3Fq%3D%25C7%25E5%25BD%25AD%25C2%25CC%26pid%3Dmm_14507416_2297358_8935934%26unid%3D0%26mode%3D63&ali_trackid=2:mm_14507416_2297358_8935934,0:1326053659_4z2_1776554343

Not:
Det är tevksamt om detta är rätt te, kolla om det ska se ut som drakbrunn.

Text:

Zun Yi Mao Feng 遵义毛峰

Detta gröna te odlas i häradet 义市湄潭县内 omkring Zunyi 遵义县(1) och har tillverkats sedan 1974. Som så många andra fina teer är trakten där det odlas bergig med många vattendrag och naturligtvis en hel del dimma. Vanligtvis ser detta te ut som ett typsikt Mao Feng med mörka och böjda löv men jag har även sett det säljas som rena bladknoppar. Som så många andra teer från Guizhou skördas det tidigt på året och består till huvudsak av små ludna bladknoppar. Teet delas in i tre kvalitéer beroende på bladens storlek. Den finaste består av löv som är 2-2,5 cm, sedan de som är 2,5-3 cm och den lägsta kvaliteten är 3-3,5 cm. Efter att ha plockats får löven vissna ner i 2-3 timmar.

[gmap markers=numbers::0,0 + 27.68969954509421,106.93439483642578 |zoom=7 |center=27.686568257928684,106.885986328125 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Tillverkningen sker i tre steg och består av fixering (stekning), rullning och torkning. Egentligen sker hela processen kontinuerligt i samma wokpanna så det är ganska svårt att särskilja de olika stegen. Från början är pannan mellan 120 och 140 grader varm och man steker 250 till 350 gram telöv åt gången. Under tillverkningen sänker man temperaturen i flera steg och i slutet är pannan bara 40 grader varm. Denna tillverkning sker för hand och kräver ganska stor skicklighet.

Teet vann flera priser i början på 1980-talet och har sedan dess varit en populär sort i Kina även om den ytterst sällan exporteras.

Du Yun Mao Jian 都匀毛尖

Du Yun Mao Jian brukar finnas med på listor over Kinas mest kända teer men är mycket svårt att få tag på. Inte för att produktionen är speciellt liten utan att mycket lite exporteras utanför Kina eller ens Guizhou där teet produceras. Mest känt är teet för sin relativt nära koppling till Mao Zedong och sitt pris det vann på Panama-Pacific International Exposition 1915.

Det skall ha tillverkats sedan Ming-dynastin (1368-1644) och varit ett tributte till Kejsaren men jag har inte hittat några tillförlitliga källor som verifierar detta. Teet tillverkas i Duyun 都匀 i södra Guizhou och påminner en hel del om Bi Lou Chun. De bästa teet kommer från Shao Jiao, Shao Shang, Huang He, Hei Gou och sluttningarna av Qian Jia Slope mountain vid byn Tuan Shan1.

[gmap markers=green::26.254194435916865,107.51976013183594 |zoom=10 |center=26.251546424213046,107.457275390625 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]
An JiDuyun 都匀.

Brevet från Mao Zedong

Prenumerera på innehåll