Teprodukter

warning: Creating default object from empty value in /www/webvol34/zw/v00r3x1w9jbyp5i/tillbergs.se/public_html/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Övriga produkter av te

På grund av sin stora popularitet och påstådda hälsoaspekter tillverkas det en mängd olika produkter av te, t.ex. godis.

Teblommor

Min moster, hon som lärde mig att uppskatta te, berättade att det fanns te på 1960-talet som blandats upp med teblommor. Detta är inte en produkt som jag sett men till min glädje hittade jag ekologiska torkade teblommor hos Upton för några år sedan. Det är sällan man ser blommande tebuskar, främst för att de plockas så hårt men jag misstänker även att det beror på att detta inte är en egenskap man värderar högt och med tanke på att de flesta tebuskar klonas nuförtiden fyller de ingen funktion.

Tyvärr svek mitt mod mig och jag har låtit dessa blommor ligga i en burk sedan jag köpte dem men för ett par dagar sedan tog jag mig samman och bryggde te på dem. Enligt Upton skulle de kokas i 8 minuter vilket resulterade i en brunaktig dryck, betydligt grumligare än te. Smaken var, om man skall citera Douglas Adams, ”vätska som var nästan, men inte riktigt, helt och hållet olikt te.” vilket inte är speciellt positivt. Faktiskt blev det så otäckt att jag inte fick i mig mer än några munnar.

Tegodis

Jag har en god vän från sydvästra Japan som ibland ger mig både te och mer obskyra produkter som japanskt tegodis. Jag vet inte så mycket om dem, men om jag förstått det hela rätt, skall vissa sorter ätas till te och andra är gjorda av te.

Den första sorten jag fick var små sötsliskiga olikfärgade bollar. De är lite mjöliga i konsistensen men som med de flesta andra japanska produkter är de vackert förpackade. Den runda träasken som de kom i är dekorerad med olika djur, bl.a. en brinnande sköldpadda som jag inte blir klok på.

Den andra sorten var betydligt godare och består av små cylindrar av karamelliserat ris inlindat i en hård skorpa av grönt te. Jag är inte så förtjust i godis men de här var riktigt trevliga, inte så söta och med en viss smak av te.

Prenumerera på innehåll