Betyg: 5

warning: Creating default object from empty value in /www/webvol34/zw/v00r3x1w9jbyp5i/tillbergs.se/public_html/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Ting Xi Lan Xiang 汀溪兰香

Det här ett relativt nytt men mycket populärt te från en by som heter Tingxi (2) 汀溪i häradet Jing 泾县 i södra Anhui3. Området där teet odlas och tillverkas har dock producerat te under lång tid och sträcker sig nu över flera berg som alla har ett lämpligt klimat för att producera bra te. Lan Xiang betyder doft från orkidé och härrör från hur teet smakar och doftar. Utseendemässigt är teet långt och smalt och påminner om en nål. Teet kallas även Ting Xi Orchid och Ting Xi Kui3.

[gmap markers=numbers::0,0 + 30.604275276825874,118.61234664916992 |zoom=12 |center=30.61073172273802,118.60771179199219 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Enligt en källa skapades teet av Professor Chen Chuan år 1989 och blev mycket snabbt en populär produkt och vann en mängd olika priser1. Andra källor anger att teet producerades under stora delar av 1980-talet2. 1987 skall 332 ton Ting Xi Lan Xiang ha tillverkats, något som ökade till over 600 ton 1993 vilket motsvarar 70% av häradets totala teproduktion2.

Tillverkning
Tebladen plockas när de är 3 cm långa och består av två små blad och en bladknopp. 100 av dessa små kvistar väger omkring 15 gram. Det finns faktiskt sämre kvalitéer där man plockar upp till fyra löv men dessa ser jag ingen anledning att bry sig om. Bladen tas hem så fort de plockats, ofta på morgonen, och får vissna ner så de klarar de ytterligare produktionsstegen.

Yang Xian Xue Ya 阳羡雪芽

Yang Xian Xue Ya är ett grönt te från trakten av Yixing (2) och har samma ursprung som det betydligt mindre kända teet, Zhu Hai Jin Ming. Området där detta te odlas, Zhuhai (1) 竹海, har en lång historia vad det gäller att odla te men saknade fram till 1980-talet kända sorter. Som svar på detta skapades Yang Xian Xue Ya och det blev en stor framgång. Teet är ganska svårt att tillverka och kräver en hel del arbete. Enbart bladknopparna används vilket gör att det dessutom tar lång tid att plocka. Efter att ha vissnat ner omväxlande knådas, gnuggas och rullas löven i en wokpanna för hand. Xue Ya betyder Snöknopp och lär komma av de vita fjunen på tebladen som bevaras i den försiktiga tillverkningen1.

[gmap markers=numbers::0,0 + 31.16996636995007,119.70788955688477 + 31.32818476078189,119.83474731445312 |zoom=10 |center=31.24685596989704,119.80728149414062 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Yin Jun Mei Souchong 银正眉正山小种

I och med det ökade välståndet i Kina börjar det komma nya tesorter som är extremt dyra och välproducerade. Ett exempel på detta är Jin Jun Mei eller Gyllene Jun Mei. Teet brukar säljas i små presentförpackningar, främst i de fujanesiska städerna Fuzhou och Xiamen1. Vanligtvis brukar dessa extremt påkostade teer vara gröna eller oolonger så man kan anta att även de svarta teerna börjar ses som mer än en exportprodukt i Kina. Skall man vara riktigt petig heter teet bara Jun Mei, Jin är benämningen på den finaste kvaliteten (guld) och det finns även en lite sämre som kallas Yin (silver). Teet kallas även Zheng Shan Souchong eller Ursprungligt Berg Souchong vilket kommer av platsen där det odlas2.

Teet uppfanns 2005 av en man som heter Liang Junde. Det är en typ av Lapsang Souchong som odlas och produceras i byn Tongmu 桐木 (1) i Wuyi. Nu är det Kina vi talar om så naturligtvis producerar man Jin Jun Mei utanför detta område men detta bör ses som en förfalskning eller åtminstone en kopia. Som material lär man använda vilda teträd som växer 1500 meter över havet1. Så vitt jag vet finns det inga vilda teträd i Fujian men det är möjligt att man har hittat några förvildade buskar, det har ju producerats te i området i mer än 1000 år. Ännu troligare är nog att detta är ett försäljningsknep.

Zhu Ye Qing, Gröna Teimporten 2009

Om det är något man skall vara skeptisk till vad det gäller te är påkostade förpackningar. Visserligen kan det indikera att det är ett mycket exklusivt te men vanligtvis är det bara ett sätt att ta ut ett präktigt överpris. Tyvärr lever jag inte som jag lär utan har svårt att låta bli att köpa te i vackra förpackningar, speciellt från Kina och Japan.

Ett exempel på detta är detta Zhu Ye Qing som jag hittade på Gröna Teimporten i höstas. Förpackningen som kostade 195 kronor innehåller 5 stycken påsar med tre gram te i varje vilket innebär ett ett pris på 1300 kr/hg, något jag aldrig skulle betala för ett te i lösvikt från samma butik. På förpackningen finns t.o.m. ett hologram med säkerhetskod men tyvärr fungerade den inte när jag försökte registrera den.

Teet är tillverkat av Sichuan Emei-shan Zhuyeqing Tea Co. Ltd., ett företag med över tusen anställda som grundades 1998 (en källa anger 1987) och som numera producerar 3600 ton te om året1. Mer än så vet jag inte om teet men jag misstänker att det är en av de bättre kvaliteterna företaget producerar och att det är från första skörden.

Lapsang Souchong, Upton 2008

För ett och ett halvt år sedan testade jag Upton's Lapsang Souchong Imperial (ZS80) och blev genast förälskad. Jag har prövat en hel del exklusiva lapsanger de senaste åren men inte något så bra som detta. Vanligtvis har bra Lapsang Souchong en ganska svag röksmak, det är de dåliga som smakar nytjärad brygga, men i detta te har man lyckas kombinera rökighet och en mild fin smak. Upton har sålt detta te i ganska många år och gör det fortfarande. Tyvärr anger de inte produktionsår men jag antar att teet de säljer är skördat i år. Enligt Rebecca Martin på Upton skall teet vara odlat och skördat inne i naturreservatet i Wuyi men mer än så vet jag inte om teet och jag tvivlar på att Upton vet mycket mer själva.

Lu Shan Yun Wu, Dragon Tea House 2009

Namn: Lu Shan Yun Wu
Kvalitet: Supreme
Butik: Dragon Tea House
Skörd: 2009
Pris: $24.99/ 100g
Övrigt: Detta är ett fantastiskt bra te, faktiskt ett av de bästa gröna teer jag druckit i år. Det är dessutom enkelt att brygga, allt man behöver göra är ett slänga i en rejäl nypa i en stor mugg.

Jag har testat att låta det dra mellan 2 och 15 minuter och det blir nästan lika gott hur jag än gör. Den andra dragningen är lite tunnare men fortfarande ganska bra. Jag vet tyvärr inte vilken industri som tillverkat teet.

Just detta te skördas tidigt på våren och tillverkas av lokalbefolkningen i en liten by som heter Zhong An Temple.

Wild Large Leaf Dian Hong, Dragon Tea House 2009

Namn: Wild Large Leaf Dian Hong
Kvalitet: Premium
Butik: Dragon Tea House
Skörd: 2009
Pris: $18.99/ 100g
Övrigt:

Prenumerera på innehåll