Önskelista

warning: Creating default object from empty value in /www/webvol34/zw/v00r3x1w9jbyp5i/tillbergs.se/public_html/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Shi Men Yin Feng 石门银峰

Butik:
http://item.taobao.com/item.htm?id=13324605403&ref=http%3A%2F%2Fsearch8.taobao.com%2Fsearch%3Fq%3D%25CA%25AF%25C3%25C5%25D2%25F8%25B7%25E5%26pid%3Dmm_14507416_2297358_8935934%26unid%3D0%26mode%3D63&ali_trackid=2:mm_14507416_2297358_8935934,0:1326050979_3z6_613027928

Text:

石门银峰王

 

举报中心

Ying Shan Yun Wu 英山云雾

Källa
http://baike.baidu.com/view/84173.htm
http://www.hudong.com/wiki/%E7%BA%A2%E5%B1%B1%E9%95%87
http://www.hudong.com/wiki/%E7%9F%B3%E5%A4%B4%E5%92%80%E9%95%87

Mer information
http://www.hbtea.cn/
http://www.whchaye.com/
http://www.ywch.cn/

Butiker
http://item.taobao.com/item.htm?id=3111221735
http://item.taobao.com/item.htm?id=6717689800
http://item.taobao.com/item.htm?id=7305823921
http://item.taobao.com/item.htm?id=5328131101


Hai Qing Fei Cui 海青翡翠

Hai Qing Fei Cui är ett grönt te från Shandong, den rika provinsen i nordöstra Kina. Teet finns omnämnt i både Tea Tasting Handbook och Zhongguo Chapu men för trots detta är det ganska svårt att hitta någon bra information om det. Ännu värre är att det är hopplöst att få tag i, jag har inte hittat någon butik som säljer det. Teet har vunnit ett antal priser, säg det kinesiska te som inte har det. De flesta priserna vann det 2000 och 2001.

För att öka teet popularitet har man en tefestival i början på maj där man firar teet tillsammans med musik och idrottsevenemang. Man har även en nästan 8 meter hög staty av tehelgonet Lu Yu och ett temuseum. I området finns numera även teforskningsinstitut. Produktionen lär vara ganska stor och det finns flera organsiska teodlingar och över 130 företag och kooperativ som tillverkar detta te1.

[gmap markers=numbers::0,0 + 36.26896795220061,120.02975463867188 |zoom=7 |center=36.730079507078415,120.223388671875 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Deng Cun Lu Cha 邓村绿茶

Detta relativt kända te tillverkas av Hubei Deng Cun Group Co, Ltd. (översatt namn) eller 湖北邓村绿茶集团有限公司. Det är ett grönt te som odlas på sluttningarna kring Yangtze i häradet Zigui 茅坪镇 (1) i Hubei. Namnet kommer av byn Dengcun 邓村 (2) där det också odlas.

[gmap markers=numbers::31.738912584329146,106.3531494140625 + 30.80590548786659,110.98526000976562 + 30.982782225860312,110.9769344329834 |zoom=10 |center=30.9051705234465,110.96466064453125 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Vad som gör detta te unikt är att det tillverkas av en varitet som kallas Yichang big leaves (Chinese tea #29) eller 宜昌大叶茶. Denna varitet som härstammar från Dengcun utnämndes till officiell statlig varitet 1985. Det är en ganska liten sort med eliptiska eller ovala löv som pekar uppåt. Sorten börjar växa tidigt på året och är dessutom tålig för kyla.

Råmaterialet består av en bladknopp och ett eller två blad med en total längs av 3 cm. Nedvissningen sker i bambukorgar som får stå svalt och skyddat i 4 till 6 timmar. Med jämna mellanrum vänds löven för att de inte skall bli för varma. När nedvissningen är klar har löve förlorat 4,5 till 5,5 % av sin vikt.

Bai Shuang Wu Hao 白霜雾毫

Bai Shuang Wu Hao är inte ett speciellt känt te men det har en ganska lång historia. Enligt Professor Chen Chuan har teet tillverkats i mer än 200 år2. Det finns även flera bilder på Mao Zedong tagna i september 1958 där han besöker en tefabrik som skall tillverka detta te. Namnet brukar översättas till orkidéte vilket en källa1 hävdar beror på att teet påminner om de lokala orkidéerna i Anhui varifrån detta gröna te kommer.

Teet odlas på ett ganska stort område kring Shucheng 舒城县 (1), Tongcheng 桐城 (2), Lujiang 庐江县 (3), Yuexi岳西县 (4)3. Området är kuperat och sträcker sig från 400 till 800 meter över havet2.

[gmap markers=numbers::31.877907479246304,116.38504028320312 + 31.43370177454316,116.95632934570312 + 31.039168087327848,116.95358276367188 + 31.243685881274153,117.28866577148438 + 30.846001117531014,116.36306762695312 |zoom=9 |center=31.175209828310845,116.77093505859375 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Det finns många kvalitéer av detta te, beroende på när de plockas och hur många löv man använder. De finaste plockas före Qingming och består av ett blad och en bladknopp. Teet steks som de flesta andra gröna teer i en het panna (120 grader) men man steker ganska lite åt gången. Samtidigt som teet steks rör man runt löven medurs för hand och kastar omkring dem med jämna mellanrum tills löven är mjuka och mörka. Efter detta får löven svalna och torkas sedan i två steg. När teet torkas tar man lite mer löv, 2 till 3 hg åt gången vilka vänds i pannan med jämna mellanrum, någon minut eller två. Efter detta sorteras och packas teet2.

Önskelista

Ny tekanna
De tekannor jag har är visserligen trevliga men jag skulle verkligen behöva en nya dubbelmantlad i glas utan tesil. Den jag hittat är kanske inte den vackraste på jorden men 7 dl är en ganska bra storlek för två personer (35 dollar).

Eftersom tekannan inte har någon sil behöver jag även någon form av kärl för det färdiga teet, naturligtvis i glas även det (11 dollar).

Ny bricka
Min gamla tebricka är ganska stor och smaklös och jag skulle behöva något smäckrare. Jag har alltid varit svag för bambu (30 dollar).

Nya teskålar
Alla teer passar inte att bryggas i kanna så jag skulle även behöva någon form av ljusa skålar, omkring 2 dl stora men någon form av inbyggd sil så man slipper få i sig alla löv. Tyvärr har jag inte hittat något sådant ännu man skam den som ger sig.

Förvaringskärl
Det finns vackra Yixing-krukor som skulle passa perfekt att förvara te i men jag har inte hittat dem till rimligt pris. Jag skulle behöva ett dussin eller så.

Jin Hou Hong Cha 金猴‬红茶

Jin hou hong cha mer känt som Golden Monkey är ett av tre kända "Gongfu Black Teas" från Fujian och tillverkas fortfarande för hand. Det lär ha tillverkats sedan mitten av 1800-talet och just nu är det en handfull fabriker som producerar det i fem olika kvaliteter. Det finns även några få mindre odlare som producerar detta te. Teet odlas kring berget Taimu och i häradena Fu’an och Shounin. Det skördas ganska sent, i april och maj. [gmap markers=green::27.105772269150947,119.64454650878906 + 27.067426365389622,119.89946365356445 |zoom=8 |center=27.181355765758898,119.9102783203125 |width=775px |height=300px |control=Small |type=Physical]

Det är ganska enkelt att hitta i Europa och USA men det finns nästan inget skrivet om det i kinesisk litteratur så jag misstänker att det främst är en exportvara. Det finns även ett te med samma namn och snarlikt utseende som tillverkas av Chafang Tea Factory i Yunnan.

The Beauty of Chinese Yixing Teapots: And the Finer Arts of Tea Drinking

Denna bok, The Beauty of Chinese Yixing Teapots: And the Finer Arts of Tea Drinking, är skriven av Lim Kean Siew och kom ut i början av 2001. Den är inte så tjock, 154 sidor men innehåller fantastiska bilder på författarens tekannor.

Av någon anledning köpte jag den aldrig och nu går den knappt att lösa för pengar. Visst, det finns många andra bra böcker om Yixing-kannor men den här är unik. Att den sedan har ett förord skrivet av Yao Yue Ming gör ju inte saken sämre. Så, om någon har en kopia över får ni gärna höra av er.

Prenumerera på innehåll