Te från Jiangxi

warning: Creating default object from empty value in /www/webvol34/zw/v00r3x1w9jbyp5i/tillbergs.se/public_html/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Shang Rao Bai Mei 上饶白眉

Detta te har fått sitt namn från häradet Shangrao 上饶县 (1), ett område som är känt för sina många vackra platser. Det har odlats te under lång tid här, redan under Tang-dynastin (618–907) skrev poeten Meng Jiao om det. Just Shang Rao Bai Mei har dock inte speciellt lång historia. Det skapades 1983 av Wang Shi Qi Lu i ett försök att återskapa de klassiska teerna från området utifrån lokala variteter. Det var först 1995 som det blev känt i Kina då det vann en större utmärkelse. Sorten är snabbväxande med långa ludna blad med en blek färg.

[gmap markers=numbers::0,0 + 28.43766092959547,117.97256469726562 |zoom=10 |center=28.45058130283597,117.97805786132812 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Fu Yao Xian Zhi 浮瑶仙芝

Fu Yao Xian Zhi är ett grönt te från nordöstra Jiangxi, närmare bestämt Fuliang 浮梁县 (1). Det produceras av Floating Yao Xian Zhi Tea Co., ett företag som bildades 1994 utifrån Fuliang tea factory som kom till 1990. Teet skall ha vunnit en guldmedalj på Panama-Pacific International Exposition, något som är ganska överraskande eftersom jag inte hittat några oberoende källor som bekräftar detta. Floating Yao Xian Zhi Tea Co. har dock publicerat en bild på intyget vilket ser äkta ut2.

[gmap markers=numbers::0,0 + 29.330227631765702,117.19940185546875 |zoom=8 |center=29.358239465729348,117.388916015625 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Teet plockas när löven är 2-2,5 cm långa vilket medför att det krävs omkring 40000 knoppar för att få ihop till ett kilo te. Jag vet inte mycket om tillverkningsprocessen mer än att det skall stekas över vedeld, formas för hand och torkas (bakas) försiktigt1.

Enligt en källa odlas teet på 800 meters höjd3 och de bilder jag sett på odlingarna visar välklippta täta buskrader med enstaka skuggträd. Odlingarna ser ovanligt plana ut med tanke på att det är Jiangxi vi talar om.

Xiao Bu Yan Cha 小布岩茶

Detta ovanliga te kommer från de nordvästra delarna av häradet Ningdu 宁都县 (1) i mellersta Jiangxi. Teet har tillverkats sedan 1969 och odlas på 800 meters höjd i ett bergsområde som sträcker sig nästan 1200 meter upp. Området lär vara täckt med dimma mer än 100 dagar om året och dessutom regnar det en hel del, 1700 mm om året. Totalt lär det finnas 200 hektar odlingar av detta te2.

Xiao Bu Yan Cha skördas tidigt, ofta i början av mars, när knopparna är 3-3,5 cm långa och består av ett blad och en bladknopp. Tillverkningen består av nedvissning, fixering i en panna som är mellan 100 och 60 grader, rullning, stekning, en komplicerad formning. Därefter får det svalna och torkas eller bakas avslutningsvis. Resultatet är ett krulligt och mörkt te med en ganska kraftig smak med överraskande mycket nyanser. Det går dessutom brygga te på löver flera gånger.

[gmap markers=numbers::0,0 + 26.495894194338664,116.04034423828125 |zoom=8 |center=26.72108039086171,116.4385986328125 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Teet har vunnit en massa priser och fanns bl.a. med bland de 85 kända teer som deltog i den nationella tetävlingen 1996 då det var det enda teet från Jiangxi. Teet i tävlingen tillverkades av Xiaobu Tea Farm. Sedan 2001 har teet varit kvalitetscertifierat av Hangzhou China Quality Certification Center1.

Gou Gu Nao Cha 狗牯脑茶

Gou Gu Nao, som även kallas Yu Shan Tea, skall ha tillverkats sedan 1796 och blev nästan omedelbart mycket populärt och valdes ut som tributte till Kejsaren1 (vilket i princip gäller för alla teer i Kina, man kan undra hur mycket te hovet drack egentligen). Teet lär ha skapats av en fattig flottare som hette Peter Leung 梁为 som kom från Tanghuzhen 汤湖镇 (1). Tefröna som han använde tog han med sig från en av sina resor under vilken han för övrigt träffade sin hustru2. Gou Gu Nao vann långt senare en medalj vid Panama Pacific International Exhibition i San Francisco 1915 och finns med i "United Nation official supplier catalogue"1. Någon gång mellan 1920 och 1943 bytte teet namn2 och jag misstänker att det kan ha kallats Jiang Xi Zhu Lan tidigare.

Teet odlas i de södra delarna av bergskedjan Luoxiao 罗霄山脉 , i häradet Suichuan 遂川县. Namnet, som betyder "hundhuvud" eller något liknande, kommer av berget Gou Gu Nao 狗牯脑 (2?) som lär se ut som ett hundhuvud.

[gmap markers=numbers::0,0 + 26.08150071104232,114.20923233032227 + 26.07965052411111,114.19721603393555 |zoom=11 |center=26.07096967521616,114.2080307006836 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Mer te från Forida's

När jag var på Forida's i förra veckan fick jag även ett par små påsar med vad jag misstänker är ungefär samma te som jag skrev om tidigare. Jag vet nästan ingenting om det, mer än att det heter ”De Yu Green Tea” men lovar att återkomma när jag vet mer.

Te från Forida's

Som ni kanske läst, köpte jag ett mycket trevligt te på Forida's för ett par dagar sedan. Jag vet inte så mycket om det mer än att det är grönt, ekologiskt odlat och från norra Jianxi.

Teet smakar inte så mycket, dels är skotten rysligt små som ni kan se på bilderna och dels är det skördat för 2008. Trots detta är det ett mycket trevligt te som jag lovar att berätta mer om när jag vet lite mer.

Wu Yuan Ming Mei ぶ源茗眉

Ming Mei är ett typ av ögonbrynste, Chun Mee vars namn betyder "det berömda plommonet", troligtvis uppkallat efter Chun Mees påstådda  plommonliknande smak. Teet odlas i bergen omkring Wuyuan (1) i nordöstra Jiangxi och har odlats sedan 1950-talet1, en källa anger 19582.  [gmap markers=numbers::0,0 + 29.24541216001377,117.86321640014648 |zoom=12 |center=29.24926145038979,117.85995483398438 |width=775px |height=300px |control=Small |type=Physical]
Wuyuan lär vara en av Kinas vackraste byar och när man ser bilder från området är jag villig att hålla med.

Tillverkning
Teet tillverkas av lokala tesorter där den som kallas Shangmeizhou som lär ha ovanligt feta och ludna blad vilka börjar växa ganska sent på säsongen1. Tillverkningen av Wuyuan Ming Mei sker i ett antal steg.

Stekning
I det första steget steker man löven i en stor wokpanna för att förhindra att löven oxiderar. Pannan är omkring 90°C varm och man steker ungefär 1 kg åt gången. Löven formas för hand mot botten av pannan samtidigt som de steks. Man använder handflatorna och fingrarna (utom tummarna) för att ge löven sin form och när de klumpar ihop sig lyfter man upp dem och sprider dem i pannan.

Fixering

Chun Mee 珍眉茶

Chun Mee vilket även ibland kallas Chun Mei och Zhen Mei betyder "värdefullt ögonbrynste" och var förr en av de stora kinesiska tillsammans med Gunpowder och Young Hyson och gick då under en sifferbenämning i stil med "9371" eller under handelsnamnet Moon Palace. På grund av sin popularitet kan man inte se detta te som en enda sort utan mer namnet på en hel grupp av teer. Även som grupp är namnet ibland missvisande eftersom teet ibland har sålts som både Hyson och Young Hyson och för att göra det hela ännu rörigare har aven Gunpowder sålts under dessa namn. Chun Mee, som med lite fantasi har formen som ett ögonbryn, har gett namn åt en mängd liknande tesorter som tillverkas i många andra provinser. Kvalitetsmässigt kanske inte detta te är så märkvärdigt men som med de flesta andra av Kinas teer finns både de sorter som är bra och de som är ganska trista.

Enligt "Anhui Province Board" är Chun Mee en vidareutveckling av " Anhui green tea" som producerats sedan 1600-talet. I och med att produktionsmetoden utvecklades och teet fick sin karakteristiska form blev detta ett mycket populärt te som exporterades till stora delar av Kina och Europa och ännu idag är detta ett populärt te i Kina.

Chun Mee ångas, ofta i en perforerad trumma, innan löven rullas för hand ett och ett, en process som annars är ganska ovanlig för ett kinesiskt te.

Ding Shang Chun Hao 顶上春毫

Detta är ett mystiskt grönt te från sydvästra Jiangxi, närmare bestämt ifrån ett område som skall heta Ding Shang 顶上 (?). Teet kallas ibland Ding Shang Green Tea eller Ting Shang Green Tea och har en historia som lär sträcka sig till 17961.

Det finns att få tag på via ett par butiker i Kina men det säljs som det betydligt mer kända Gou Gu Nao Cha. Vad detta beror på vet jag inte riktigt men jag anar ett tydligt samband mellan de två teerna. Troligtvis är det samma producent(er) som tillverkar teerna och jag misstänker att man försöker få Ding Shang Chun Hao att åka snålskjuts på det goda ryktet hos Gou Gu Nao Cha. Det kan till och med vara så att det är samma te.

Källa: Zhongguo Chapu

Lu Shan Yun Wu 庐山云雾

Historia
Detta te, odlat på berget Lu, är ett av de mest kända gröna teerna i Kina med en historia som är över 1000 år. Ursprungligen kallades teet ”skogsdoftte” (eller något liknande) och senare, under Song-dynastin, kallades det helt enkelt ”tributte”. Anledningen till teets popularitet beror till stor del på att det omnämns i 茶经 skriven av Lu Yu år 780, det första kompletta verket om te.

Enligt "Lu Shan Zhi", ett verk från Ming-dynastin (1368-1644) en källa anger 1300-talet1, skall Lu Shan Yun Wu planterats och tillverkats av munkar som bodde på berget Lu. Anledningen var främst att de hade brist på mat. Teet planterades i ett par klippskrevor men jordmånen var så dålig att buskarna måste skyddas, vintertid täcktes de med hö. Skörden ägde rum vid Duan Yang, vilket är tiden vid sommarsolståndet. Lu Shan Zhi kallar det färdiga teet ”Lu Shan Yun Wu tea”, vilket betyder ”Berget Lus Molndimmete” (eller något sådant, min kinesiska är inget vidare).

[gmap markers=green::29.558108068956606,115.99021911621094 |zoom=10 |center=29.608088257406806,116.00875854492188 |width=775px |height=300px |control=Small |type=Physical]
Lu ShanLu Shan

Tillverkning

Prenumerera på innehåll