Te från Yunnan

warning: Creating default object from empty value in /www/webvol34/zw/v00r3x1w9jbyp5i/tillbergs.se/public_html/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Yunnan Dian Hong 红碎茶

Feng Qing

Förra året (2009) köpte jag ett antal Dian Hong från Yunnan Sourcing, bl.a. Yunnan Pure Small Bud Black Tea, Feng Qing First Flush Black Tea och Feng Qing 1 Leaf Bud Black tea. Gemensamt för dessa är att de är tillverkade av Dian Hong group, även känt som Feng Qing Tea factory. Just de två som kallas Feng Qing är ganska lika och jag har svårt att skilja dem åt. Jag har jag lagrat ett år, något som det blev lite bättre av men de är fortfarande ganska svårbryggda. Allmänt kan man säga att de är vackra, prisvärda men att det finns bättre Dian Hong att få tag på. Teerna är troligtvis odlade och tillverkade i Fengqing (1).

[gmap markers=numbers::0,0 + 24.56785770409557,99.91241455078125 |zoom=8 |center=24.577099744289427,99.90280151367188 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Feng Qing First Flush Black Tea

Feng Qing 1 Leaf Bud Black tea

Banna Black Gold

Detta är ett av många Yunnan Hong Cha som Scott Wilson på Yunnan Sourcing LLC. säljer. Egentligen vet jag ingenting om det mer än den information som finns på Yunnan Sourcings hemsida och det är inte mycket. Det recenserade teet är skördat tidigt våren 2009 i byn Pu Wen i Xi Shuang Banna. Ursprungsmaterialet är den storbladiga tevariteten från Yunnan. Priset var mycket bara, 6 dollar/hg, men smaken, tja, mild men ganska intetsägande.

Man Tang Xiang

Om någon tycker att det är väldigt pretentiöst att jag skriver ut namnen på kinesiska teer och platser på kinesiska så finns det en mycket bra anledning. Det finns nämligen mycket lite information om kinesiskt te på något annat språk än kinesiska och det kinesiska namnet är nödvändigt för att kunna hitta denna information. Ett exempel där detta blir tydligt på detta är detta te. Allt jag har är det transkriberade och översatta namnet vilket är ”arom som fyller rummet” och utifrån detta hittar jag mycket lite information. Man Tang Xiang är namnet en tebutik i Peking med flera websidor t.ex. http://mantangxiang2008.cn.alibaba.com/, http://mtxtea.wangchuangtianxia.cn/ och http://www.mantangxiang.cn/ men jag tror inte denna har något med det aktuella teet att göra.

Man Tang Xiang är ett grönt te från Yunnan, närmare bestämt från berget Jinggu i Simao 思茅. Teet skördas tidigt, redan i mitten av februari. Det tillverkas för hand och steks i het panna under kort tid. För att detta skall vara möjligt steks ovanligt lite löv åt gången och det krävs en hel del skicklighet. Efter stekningen rullas teet för att få sin knytesliknande form som påminner en del om gunpowder. Teet är dock betydligt större, främst för man använder den storbladiga lokala tesorten från Yunnan som råvara1. Färgen är ganska mörk och smaken söt.

Yunnan Pure Small Bud Black Tea, Gold Tips

Det finns nackdelar med att vara lätt fanatisk vad det gäller te. Trots att detta är ett mycket prisvärt och bra te har jag svårt att uppskatta det av en enda anledning, jag vet väldigt lite om det. Vad jag vet är att teet är skördat på våren 2009 och när jag köpte det av Yunnan Sourcing kostade det 10 dollar/hg.

Enligt Yunnan Sourcing är teet är odlat och tillverkat i Fengqing (1), troligtvis av Dian Hong group, även känt som Feng Qing Tea factory. Materialet är den lokala storbladiga variteten, något som är lite ovanligt. Tillverkningen är tydligen ganska enkel, först rullas teet efter detta får det oxidera en relativt kort stund och torkas sedan för hand i wokpannor.

[gmap markers=numbers::0,0 + 24.56785770409557,99.91241455078125 |zoom=8 |center=24.577099744289427,99.90280151367188 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Tillverkningskoden (batch code) är Fqb-901.

Yue Guang Bai 月光白

Ibland hittar man teer som är så unika att det inte går att kategorisera dem i de vanliga grupperna och just Yue Guang Bai är ett sådant te. Det skapades 2003 av en taiwanesisk tehandlare som hette Zhou Ren Zhi och trots en trög start har det blivit mycket populärt de senaste tre åren1.

Teet tillverkas i byn Jing Gu Yang Ta vilken ligger i häradet Jinggu 景谷傣族彝族自治县 (1). Inte nog med att teet är unikt vad det gäller tillverkningsmetoden, det tillverkas faktiskt av en kameliasort som varken är den vanliga kinesiska (sinensis) eller indiska (assamica) utan C. taliensis som även kallas "Da Bai" 大白 eller stor vit. På kinesiska är det officiella namnet 大理茶 "teplantan från Dali". Sorten är storbladig med stora vita ludna knoppar och används även i pu-erh2.

[gmap markers=numbers::0,0 + 23.514381886607346,100.71990966796875 |zoom=7 |center=23.644524198573688,100.909423828125 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Tillverkningen, som är unik, inleds med en naturlig nedvissning utomhus. Till skillnad från pu-erh sker nedvissningen på natten, gärna i månsken och eftersom det tar lång tid oxider teet under tiden1. Att telöven skulle hinna torka helt på en natt har jag svårt att tro, inte ens i mycket tunna lager. 4-5 dagar är en mer realistisk tid så löven får säkert torka till största delen inomhus och dessutom antar jag att man använder fläktar och antagligen även värme om det behövs för att garantera en jämn torkning.

Cang Shan Xue Lu 苍山雪绿

Det finns teer som är våldsamt populära som det nästan inte finns någon information om och så finns det kända och väldokumenterade teer som nästan inte går att få tag på. Cang Shan Xue Lu tillhör den sistnämnda gruppen och så vitt jag vet finns det bara en enda återförsäljare och producent.

Cang Shan Xue Lu eller Snow Mountain green är ett grönt te från Yunnan som tillverkas av den lokala storbladiga variteten. Det skapades 1964 och vann flera stora priser under 1980-talet. Teet odlas i på hög höjd, upp till 2000 meters på berget Cangshan 苍山 (1) kring sjön Erhai 洱海 (2) i Dali 大理. Med en medeltemperatur på 15-16 grader, gott om regn, fuktigt och dimmigt är detta ett perfekt område för teodlingar. Teet skall vara tätt ihoprullat, mörkgrönt och ganska böjt men jag har sett flera former och utseenden så jag misstänker att allt grönt te från detta område säljs som Cang Shan Xue Lu.

[gmap markers=numbers::0,0 + 25.63428356431663,100.15892028808594 + 25.75308416879838,100.19187927246094 |zoom=10 |center=25.78381688178459,100.26260375976562 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Teet plockas kring Qingming-festivalen, vanligtvis ett blad och en bladknopp men det händer även att man plockar två blad och en bladknopp. Tillverkningen är ganska normal med nedvissning, en första stekning i panna, sedan rullas och formas löven på stora bambumattor eller korgar för att sedan stekas och torkas i panna.

Xiang Zhen 香针

Detta är ett nästan helt okänt te tillverkat av den för mig lika okända teproducenten Mojiang Jiangshi Tea Factory. Fabriken ligger i Mojiang(1) 墨江 vilket är en liten stad i sydvästra Yunnan. Namnet betyder aromatiska nålar vilket är ett passande namn både med tanke på teets utseende och smak.

Efter teet skördats i berget Jing Gu 景谷 fraktas löven snabbt till fabrik där de steks för hand i torra och ovanligt varma wokpannor. Stekningen är snabb, dels på grund av den höga temperaturen och dels för att man bara steker lite löv åt gången.

[gmap markers=numbers::0,0 + 23.3480557864144,101.57684326171875 |zoom=8 |center=23.56902214405495,101.7938232421875 |width=750px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Källa: Yunnan Sourcing

Bao Hong Cha 宝洪茶

Bao Hong, som även kallas 十里香茶, är ett av Kinas mer kända teer. 1980 utnämndes det till ”Särskilt utvalt” te. Teet produceras i Yunnan i ett härad som heter Yiliang(1) 宜良, inte långt ifrån Kunming 昆明. Det tillverkas två typer av detta te, dels Baohong 宝洪 och dels Yichun 宜春2. Tyvärr har jag inte hittat någon information om vad som skiljer dessa åt.

Teet skall ha odlats sedan Tang-dynastin (618-907 e.Kr.) då en buddistmunk från Fujian besökte det nybyggda klostret på berget Bao Hong och förde med sig teplantor hemifrån1. Mer försiktiga källor anser att teet inte odlats tidigare än Ming (1368 till 644) eller t.o.m. Qing-dynastin (1644-1912)3. Faktum är att en källa anser att det inte finns några belägg att teet är särskilt gammalt utan att teet troligtvis inte har tillverkats tidigare än 19054. Området där teet odlas är relativt svalt och dimmigt. Plantorna växer högt, vanligtvis mellan 1550 och 1650 meter över havet men sträcker sig ända upp till 1900 meter2.

[gmap markers=numbers::0,0 + 24.88718392145446,103.18084716796875 |zoom=9 |center=24.94123829939631,103.15338134765625 |width=775px |height=300px |control=Small |type=Physical]

Wu Liang Mountain "Oriental Beauty" Oolong tea

För ett par månader sedan köpte jag en del te från Yunnan Sourcing LLC och ett av de mer intressanta teerna jag fick var detta oolong från Yunnan. Historiskt sett har det producerats mycket lite oolonger i denna provins, faktum är att detta är det första jag prövat. Teet är av typen ”Oriental Beauty”, ett populärt oolong från Taiwan. Teet skall tillverkas av en taiwanes som flyttat till Yunnan och med tanke på hur likt denna produkt är sin taiwanesiska förlaga har jag ingen anledning att tvivla på detta. Vad som gör detta te speciellt är att man använder telöv från Yunnan, närmare bestämt ”vildväxande” bredbladiga blad från Wu Liang.

Jag hade stora förhoppningar vad det gäller detta te men faktum är att det är förvånansvärt likt de taiwanesiska oolongerna. Detta gör det inte dåligt på något sätt, bara inte så spännande som jag hade hoppats på.

Källa: Yunnan Sourcing LLC
Bild och te: Wu Liang Mountain "Oriental Beauty" Oolong tea, skördat hösten 2009. Pris: $9.90/100g. Bilderna visar teet torrt, efter första och andra bryggningen.

Prenumerera på innehåll