Sichuan

warning: Creating default object from empty value in /www/webvol34/zw/v00r3x1w9jbyp5i/tillbergs.se/public_html/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Sichuan - Fakta

Historia
Klimatet i delar av Sichuan är perfekt för te och detta tillsammans med provinsens närhet till det vilda teets ursprungsområde medförde att det var här man började odla te. Hur länge sedan detta var är osäkert men redan år 641 började Ya'an exportera grönt te till trakten av Tibet2.

Fakta
Mer än tre million människor arbetar inom Sichuans teindustri vilket gör den till en av världens största. 2008 producerades 139 000 ton på 174 667 vilket är 600 Ha mer än 20072. Omkring 60% av det te som produceras är grönt, 30% är svart och de sista 10% upptas av en mängd andra sorter. Eftersom teet Sichuan skördas först av alla Kinas teer exporteras en stor del av produktionen till andra provinser4. Provinsen har däremot problem att exportera sitt te till andra länder och om man jämför med t.ex. Zhejiang som producerar lika mycket te är exporten bara en sjundedel1.

För att öka teets popularitet beslutade man nyligen att koncentrera teet inom tre områden Mengding(2) omkring Ya'an(3), Yibinzao (宜宾早) omkring Yibin (以宜市) och Fuxi Baojian (富硒保键) omkring Wanyuan (万源市).

Prenumerera på innehåll