Te från Hunan

warning: Creating default object from empty value in /www/webvol34/zw/v00r3x1w9jbyp5i/tillbergs.se/public_html/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Shi Men Yin Feng 石门银峰

Butik:
http://item.taobao.com/item.htm?id=13324605403&ref=http%3A%2F%2Fsearch8.taobao.com%2Fsearch%3Fq%3D%25CA%25AF%25C3%25C5%25D2%25F8%25B7%25E5%26pid%3Dmm_14507416_2297358_8935934%26unid%3D0%26mode%3D63&ali_trackid=2:mm_14507416_2297358_8935934,0:1326050979_3z6_613027928

Text:

石门银峰王

 

举报中心

Shi Kou Yin Ya 狮口银牙


Butik:
http://item.taobao.com/item.htm?id=6062326058
Texten på burken är förvånande. Gu Zhang Mao Jian
Text:

.【古丈毛尖】 狮口银牙 蓝碎花黄瓶 每筒.

 

举报中心

Shi Men Yin Feng 石门银峰

Länk från huvudsidan saknas
Butik1:
http://item.taobao.com/item.htm?id=13324605403&ref=http%3A%2F%2Fsearch8.taobao.com%2Fsearch%3Fq%3D%25CA%25AF%25C3%25C5%25D2%25F8%25B7%25E5%26pid%3Dmm_14507416_2297358_8935934%26unid%3D0%26mode%3D63&ali_trackid=2:mm_14507416_2297358_8935934,0:1326050979_3z6_613027928


Text:

Ta Shan Shan Lan Cha 塔山山岚茶

Saknar länk från huvudsidan


http://item.taobao.com/item.htm?id=9264076049&ref=http%3A%2F%2Fsearch8.taobao.com%2Fsearch%3Fq%3D%25CB%25FE%25C9%25BD%25C9%25BD%25E1%25B0%25B2%25E8%26pid%3Dmm_14507416_2297358_8935934%26unid%3D0%26mode%3D63&ali_trackid=2:mm_14507416_2297358_8935934,0:1321639266_3k1_1689148418

常宁塔山山岚茶 宋朝贡品 绿茶 减肥茶

 

举报中心

  •  
  •  
  •  
  •  
  • 淘宝网将保障您的购物资金及运费安全,点购物须知查看更多保障。

    Gou Nao Gong Cha 狗脑贡茶

    Gou Nao Gong Cha är ett grönt te från sydöstra Hunan. Det tillverkas av en industri som heter 湖南资兴东江狗脑贡茶业有限公司 vilket kan översättas till Gong Xing Tea Co, Ltd. Detta företag som ligger i Zixing 资兴 (1) i närheten av Chenzhou 郴州 (2) grundades 2004 och har över 1000 anställda1. Gou Nao Gong odlas runt Zixing men även i Guidong 桂东县 (3)3. Företaget har en hemsida, http://www.jstgc.cn men den verkar inte fungera när jag skriver detta.

    [gmap markers=numbers::0,0 + 25.943597240176267,113.24295043945312 + 25.785424394780875,113.02322387695312 + 26.054685547397032,113.95156860351562 |zoom=8 |center=25.94322678532246,113.455810546875 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

    Teet är något äldre än företaget, det skapades på 1990-talet och vann på kort tid en mängd utmärkelser, bl.a. 1995, 1998, 2000 och 2001. Området där teet odlas är bergigt med mörk sandig jord vilket skall vara väl lämpat för teodling. Teet kommer från en lokal varitet vilken plockas tidigt på året. Man plockar två blad och en bladknopp och tillverkningen består i grova drag av nedvissning, stekning eller fixering, formning i olika steg och avslutningsvis torkning2. Teet är ljust och böjt, lite luddigt och ser mycket trevligt ut.

    An Hua Song Zhen 安化松针

    Detta är ett ovanligt te från Hunan som på grund av sitt namn, tallbarr från Anhua, ofta blandas ihop med tallbarrste. Inte förvånande ser telöven ut som små tallbarr med en grågrön färg.

    Teet kommer från häradet Anhua 安化县 (1) och odlas i bergsområdet Xuefeng 雪峰山脉 (?). I området finns det långt över hundra bergstoppar som sträcker sig över 1000 meter, gott om floder och vattendrag och naturligtvis en massa regn och dimma, det verkar det finnas överallt där det odlas bra te.

    Processen med att ta fram An Hua Song Zhen påbörjades 1959 då man skickade personal till området för att undersöka de lokala teodlingarna och kombinera dessa med moderna produktionsmetoder. Efter fyra år hade man kommit fram till detta te och det blev snabbt populärt. Faktum är att det vann ett pris redan 1962 vilket är ganska förvånande. Under 1980-talet vann det en hel massa priser och även under 1990-talet1.

    [gmap markers=numbers::20,0 + 28.35309631043745,111.21871948242188 |zoom=8 |center=28.53144857631924,111.3739013671875 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

    Tillverkning   

    Wei Shan Mao Jian 沩山毛尖

    Detta är ett kraftigt gult te från Hunan, närmare bestämt från Wei Shan (1) 沩山 i häradet Ningxiang. Trakten är dimmig och fuktig (i snitt 80%) som så många utmärkta teodlingsområden i Kina.

    [gmap markers=numbers::0,0 + 28.17510221951341,111.97789192199707 |zoom=13 |center=28.17795458325142,111.98484420776367 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

    Teet har funnits ganska länge, kanske upp till 150 år och det har druckits av flera ledare i Kina bl.a. Mao och Liu. Under 1980-talet vann det flera priser1.

    Wei Shan Mao Jian tillverkas av en bladknopp och både ett och två löv. Exakt hur teet tillverkas har jag inte lyckats ta reda på men tillverkningen inkluderar bl.a. stekning, gulning och en lätt bakning. Ibland säljs det som Mount Wei Fur Tip. Smaken är mycket rökig och teet är känt för att gå att brygga många gånger.

    Jag är lite kluven inför detta, ibland tycker jag det är utmärkt och ibland är röksmaken bara för mycket. Just nu lutar jag åt det första.

    1. Hudong

    Det avbildade teet är från TeaSpring skördat 2010 som kostade $6,60 för 25 gram. Teet kommer från Wei Shan.

    Hunan Jasmine Bloom

    Detta ovanliga jasminte köpte jag från Gray & Seddon för nästan 10 år sedan och har lagrat sedan dess. Tyvärr vet jag ingenting om detta te än att det kommer från Hunan och att det är grönt. När det var färskt hade det en fin jasminsmak och jag gav det en stark 4:a i betyg. Tyvärr har det inte åldrats särskilt bra och har en urblekt och trist smak. Kvar är bara en tydlig jasminsmak.

    Jun Shan Yin Zhen 君山银针

    Detta te är ett av Kinas mest kända teer men det som produceras i minst mängd. I alla fall om man bortser ifrån den stora mängd förfalskat te som prånglas ut under samma namn. Enligt en trovärdig källa tillverkas det bara 500 kg av detta te per år1 medan men annan källa anger 300 kg/år2.

    Telöven är gulgröna, raka och täckta med fina hår. Omkring 2,5 till 3 cm långa och 3 till 4 mm breda. Teet klassas som gult vilket innebär att det tillverkas på ett mycket speciellt sätt och det odlas på en enda plats, berget Jun Shan (1) i sjön Dong Ting (2), mycket nära Yueyang 岳阳 (3).

    Jun Shan är ett mycket litet bergsområde, omkring 1 km brett som är täckt med dimma en stor del av året. Totalt sträcker sig odlingarna över 72 berg av varierande storlek. Det odlas även te på de norra stränderna av Dong Ting men då klimatet här skiljer sig från det på Jun Shan betraktas inte detta som äkta Jun Shan Yin Zhen1.

    [gmap markers=numbers::29.17272781192837,113.32878112792969 + 29.449209669509127,113.01172256469727 + 29.370896116661687,112.94048309326172 + 29.362518365286107,113.1540298461914 |zoom=11 |center=29.433617570990965,113.05686950683594 |width=775px |height=500px |control=Small |type=Physical]

    Historia

    Heicha, 黑茶

    Det finns många teer i Kina som sällan eller aldrig exporteras till Sverige och ett av de mer obskyra är Heicha. Heicha är ett samlingsnamn på ett sammanpressat och efterbehandlat te som i huvudsak produceras i Hunan och säljs till gränstrakterna i och kring Kina. Ibland används även namnet i vidare benämning och omfattar då betydligt mer kända sammanpressade teer som Laobian (湖北佬扁茶), Bian (四川邊茶), Liubao (廣西六堡茶) och Pu-erh (雲南普洱茶). Materialet för teet är grovt (något man ser tydligt efter man bryggt teet, man kan hitta hela kvistar).

    Namnet betyder ”mörkt te” eller ”svart te” vilket troligtvis kommer av den mörka färgen på både telöven och bryggden. Det är förvånansvärt svårt att få entydig information om detta te och jag jag försöker därför i största möjliga mån hänvisa till de originalkällor jag funnit.

    Enligt Zhou Hong Jie, lärare på Puerh Tea College and forskare på Puerh Tea Research Institute, används löv från Xiao Ye Zhong 小葉種 (småbladigt te) eller Zhong Ye Zhong 中葉種 (mellanstora blad) för att tillverka Heicha till skillnad från Pu-erh som tillverkas av Da Ye Zhong 大葉種 (storbladigt te).

    Jiang Yu Fa, en taiwanesisk professor som forskat kring te, hävdar i en rapport att namnet ”Heicha” användes första gången i texten Ming Shi 明史 från 1400-talet.

Prenumerera på innehåll