Te från Fujian

warning: Creating default object from empty value in /www/webvol34/zw/v00r3x1w9jbyp5i/tillbergs.se/public_html/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Svart te från Fujian

Svarta teer från Fujian är lite luriga. Dels har de tillverkats under väldigt lång tid, dels har de exporterats under många handelsnamn och dels tillverkas de av en mängd olika fabriker. Detta har till följd att de är svåra att skilja åt och att namnen ofta blandas ihop, även av de som tillverkar och exporterar dem. Till detta kommer att man alltid vill ge teet än mer spännande än det kanske har och att man därför mer eller mindre avsiktligt blandar ihop sitt te med ett som dokumenterats under 1600- och 1700-talet. De tre mest kända svarta teerna från Fujian är kanske Bai Lin Jin Zhen, Zheng He och Tan Yang men det finns många andra.

Ba Xian Cha 八仙茶

Plastask med många påsar

八仙茶 2012春茶 特级高山乌龙茶250gPVC装 漳州诏安特产茶农自产

 

举报中心

Okänt te


Detta är ett okänt te som troligtvis kommer ifrån en tillverkare som heter 政和县大观茶行.


Ping He Bai Ya Qi Lan 平和白芽奇兰

Detta är ett Tie Guan Yin 铁观音 som tillverkas av samma kultivar som Wuyi Qi Lan. Teet har troligtvis tillverkats sedan mitten av 1990-talet men som med så många andra teer påstås det ha en mycket lång historia. Som namnet anger odlas det i trakten av Ping He 平和(2). Teet är lättare och mer blommigt än andra Tie Guan Yin men de tillverkas likadant.

Det avbildade och betygsatta teet är tillverkat av 韵兰轩茶业有限公司 eller Yun Xuan Lan Tea Co., Ltd. (översatt namn). Det är ett litet företag som bildades 2009 och har färre än 50 personer anställda. Fabriken ligger i Longhai City (1) inte långt ifrån Xiamen.

[gmap markers=numbers::0,0 + 24.437335393686364,117.78511047363281 + 24.354978662129884,117.31338500976562 |zoom=9 |center=24.459650633761875,117.92999267578125 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Teet skall vara av god kvalitet och är skördat våren 2011. Det var ganska billigt omkring 70 Yuan för 250 gram men överraskande bra. Jag köpte teet från en kinesisk webbutik.

Yong Chun Fo Shou 永春佛手

Detta oolong från Fujian säljs under flera namn t.ex. den gyllene bergamotten 金佛手, citruste (i olika varianter t.ex. 金佛手), Buddha's Hand, och Yong Chun Buddha's Hand. Anledningen till dessa namn är att telövens som används för att tillverka detta te liknar de från citrusväxterna Bergamott eller Citrus medica var. Sarcodactylis vilken kallas Buddha's Hand på engelska.

Teet kommer ursprungligen från några byar i häradet Yong Chun 永春 (1) t.ex. Sukeng 苏坑 (2) där det fortfarande tillverkas 600-900 meter över havet. Tesorten som används för att producera detta te finns i två varianter men de har båda ovanligt stora ovala blad. Det färdiga teet är hårt rullat , grönt och påminner en hel del om oolongerna från Anxi. Den totala produktionen är omkring 4000 ton som odlas på en yta av 4000 hektar.

[gmap markers=numbers::0,0 + 25.316190773205186,118.29357147216797 + 25.120868866302523,118.2439935207367 |zoom=10 |center=25.243453810607868,118.25820922851562 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Ba Lin Gong Fu 白琳工夫

Ba Lin Gong Fu 白琳工夫 lär vara ett av de äldsta svarta teerna och ett av de första som exporterades till Europa. Teet säljs ibland som Bai Lin Jin Zhen 自琳金针工夫  där Jin Zhen är en benämning på den högsta kvalitetsgraden och betyder ”gyllene nål”. Detta innebär i praktiken att man väljer ut det finaste teet från den första skörden. Teet odlas i bergskedjan Taimu i norra Fujian, samma plats som Jin hou hong cha, Bai Hao Yinzhen och Taimu Hairy Needle kommer ifrån.

Teet säljs även som Golden Needle Congou, Bai Lin Jin Zhen Gongfu och Bai Lin Jin Zhen Congou.

Det betygsatta teet kommer från en kinesisk webbutik som säljer en hel del spännande te. Det packas i 4-grams påsar vilka i sin tur ligger i små pappersaskar. Priset var omkring 100 kr/hg. Teet är tillverkat 2011av 福鼎市张元记茶业有限公司 Fuding Zhang Kee Tea Co., Ltd. (översatt namn) och kommer från Fuding.


Källa: Teaspring

Zheng He Hong Cha 政和红茶

Zheng He, även kallat Zheng He Jin Zhen 政和工夫 och Ching Wo, är ett av de tre kända svarta teerna från Fujian. Namnet kommer av länet Zhenghe 政和 (1), ett bergsområde norra Fujian vilket täcks av skog och är genomskuret av vattendrag, där teet ursprungligen odlades. Även ”Ching Wo” är namnet på samma län fast på den lokala dialekten. Numera tillverkas en mängd olika teer i Zhenghe, både vitt, grönt, oolong och svart men Zheng He har fått behålla sitt namn.

[gmap markers=numbers::0,0 + 27.362193488793697,118.85902404785156 |zoom=8 |center=27.449790329784214,118.9434814453125 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Te lär ha odlats i Zhenghe i mer än tusen år och under Song-dynastin var området känt för sitt te ”Ya Cha” som var ett tributte till bl.a. Kejsare Huizhong (1082-1135 e.Kr.). Faktum är att området fick sitt namn av kejsaren, tidigare hette det Guanli. Hur länge det svarta teet ha tillverkats är oklart med det skall ha varit en populär exportprodukt under 1840-talet och ett decennium senare 50 000 kg/år. Även om teet var populärt var det inte speciellt känt men trots detta förfalskades det i stor omfattning. 1874 förfinades teet av tehandlare från provinsen Jiangxi och det blev omedelbart ett succé och sedan 1896 har det betraktats som ett av de bästa svarta teerna från Fujian. På grund av krig och oroligheter under den första halvan av 1900-talet föll teet i glömska och det är först de senaste decennierna som teet återfått sin popularitet.

Min Hong 闽红

Min Hong eller Min Hong Gong Fu 闽红工夫茶 som det även kallas, är ett svart te från Fujian. Som med de flesta andra svarta teer från Fujian är namngivningen på Min Hong synnerligen rörig. Förutom att det säljs teer som Min Hong är det även ett samlingsnamn för tre teer, Zheng He Jin Zhen 政和工夫, Tan Yang Gong Fu 坦洋工夫  och Ba Lin Gong Fu 白琳工夫.

Källa: Hudong

Shui Xian 水仙

För 20 år sedan var Shui Xian, eller Shui Hsien som det ofta skrivs, lika känt och populärt som An Xi Tie Guan Yin. Sedan dess har teets popularitet minskat kraftigt och det är nu mest känt som ett av många Wu Yi Yan Cha. Nu kan det vara så att Shui Xian främst var populärt på kinarestauranger runt om i världen, främst i Hong Kong och Macao och intresset i Kina aldrig varit särskilt stort, det är svårt att säga.

Shui Xian är förutom namnet på ett flertal olika teer även namnet på en speciell tebuske som skall ha vuxit vild i ett område i västra Fujian som heter Dahu för omkring 1000 år sedan. Det finns flera Dahu i Fujian, de flesta ligger i de östra delarna och jag vet tyvärr inte vilket som menas. Busken blir hög med en enda stam, få grenar, stora löv vilka är tjocka och blanka. Knopparna är även dessa knubbiga, gröngula och täckta med små fjun. I slutet av 1700-talet skall en teodlare från södra Fujian som flyttat till Dahu hittat ett stort teträd under en del av ett raserat tempel. Trädet hade satt nya skott i marken vilka han tog med sig hem och det visade sig att de gav ett gott te och var lätta att reproducera. Efter detta spreds buskarna till Wuyi och andra områden där de fortfarande odlas.

Namnet betyder ungefär "vattenande" och är även det kinesiska namnet på narcissus, något som kan komma sig av att hamnstaden Quanzhou 泉州, varifrån en stor del av detta te exporterades, är känt för sina narcisser.

Tan Yang Gong Fu Hong Cha 坦洋工夫红茶

Det här är ett riktigt bra svart te från Fujian. Teet är uppkallat efter byn Tanyang 坦洋 (?), och odlas i häradena Fu'an 福安市 (1), Tuo Rong (?), Shouning 寿宁县 (2), Zhou Ning 周宁县 (3) och Xiapu 霞浦县 (4)1. Tanyang ligger söder om Fu'an på den västra stranden av ett vattendrag som heter Shexi (?), en del av Changxi (?)2.

[gmap markers=numbers::0,0 + 27.076612837224847,119.65072631835938 + 27.445281109590123,119.50515747070312 + 27.08132043534786,119.34516906738281 + 26.880614391744764,120.00709533691406 |zoom=9 |center=27.266837192143562,119.9212646484375 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Under tidig Ming (1368 - 1644) skall en man i Tanyang , Hu Youcai, tagit fram en ny tekultivar som kom att kallas Tanyang Cai Cha. Denna blir omkring två meter hög och växer mycket snabbt. Teet kan skördas från Qing Ming till sen höst och skall kunna producera över 5 ton per hektar(!), jag är dock osäker på om det är färska löv eller färdigt te. Kultivaren blev snabbt populär och spreds vida omkring. Från början användes Tanyang Cai Cha i huvudsak för att producera bakat grönt te, ett te som blev vackert format ljusgrönt te bra arom2.

Prenumerera på innehåll