Gult te

warning: Creating default object from empty value in /www/webvol34/zw/v00r3x1w9jbyp5i/tillbergs.se/public_html/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Wei Shan Mao Jian 沩山毛尖

Detta är ett kraftigt gult te från Hunan, närmare bestämt från Wei Shan (1) 沩山 i häradet Ningxiang. Trakten är dimmig och fuktig (i snitt 80%) som så många utmärkta teodlingsområden i Kina.

[gmap markers=numbers::0,0 + 28.17510221951341,111.97789192199707 |zoom=13 |center=28.17795458325142,111.98484420776367 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Teet har funnits ganska länge, kanske upp till 150 år och det har druckits av flera ledare i Kina bl.a. Mao och Liu. Under 1980-talet vann det flera priser1.

Wei Shan Mao Jian tillverkas av en bladknopp och både ett och två löv. Exakt hur teet tillverkas har jag inte lyckats ta reda på men tillverkningen inkluderar bl.a. stekning, gulning och en lätt bakning. Ibland säljs det som Mount Wei Fur Tip. Smaken är mycket rökig och teet är känt för att gå att brygga många gånger.

Jag är lite kluven inför detta, ibland tycker jag det är utmärkt och ibland är röksmaken bara för mycket. Just nu lutar jag åt det första.

1. Hudong

Det avbildade teet är från TeaSpring skördat 2010 som kostade $6,60 för 25 gram. Teet kommer från Wei Shan.

Huo Shan Huang Ya 霍山黄芽

Huo Shan Huang Ya är ett gult te som blivit mycket populärt de senaste åren. Det har vunnit flera utmärkelser och fick stor uppmärksamhet under olympiaden i Kina. Teet odlas vid Huo Shan (1) i Anhui på en höjd av minst 600 meter över havet. Bergen där teet odlas är dimmiga och har lämpliga betingelser för te. Merparten av produktionen konsumeras i Kina men det exporteras en del till Tyskland och USA.
 [gmap markers=numbers::0,0 + 31.35903141838321,116.34796142578125 |zoom=8 |center=31.44741029142872,116.69677734375 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Under Ming- och Qing-dynastierna (1368–1644, 1644–1911) var detta ett populärt tribut-te, men glömdes sedan bort1. Med hjälp av tre 80-åriga teodlare återskapades dock teet 1971 och det blev genast mycket uppskattat. Första året tillverkades 14 kilo, 1973 och 1974 tillverkades det omkring 200 kilo men redan 1985 var produktionen 3700 kg2. Nuförtiden lär produktionen vara hela 4500 ton, värt 150 millioner yuan vilket är ungefär lika mycket i svenska kronor. Ungefär 90% av alla hushåll i trakten arbetar med produktion av te vilket innebär omkring 100000 personer2.

Teet består nästan helt av bladknoppar, vilket ger en mycket mild och lite kryddig smak.

Tillverkning

Jun Shan Yin Zhen 君山银针

Detta te är ett av Kinas mest kända teer men det som produceras i minst mängd. I alla fall om man bortser ifrån den stora mängd förfalskat te som prånglas ut under samma namn. Enligt en trovärdig källa tillverkas det bara 500 kg av detta te per år1 medan men annan källa anger 300 kg/år2.

Telöven är gulgröna, raka och täckta med fina hår. Omkring 2,5 till 3 cm långa och 3 till 4 mm breda. Teet klassas som gult vilket innebär att det tillverkas på ett mycket speciellt sätt och det odlas på en enda plats, berget Jun Shan (1) i sjön Dong Ting (2), mycket nära Yueyang 岳阳 (3).

Jun Shan är ett mycket litet bergsområde, omkring 1 km brett som är täckt med dimma en stor del av året. Totalt sträcker sig odlingarna över 72 berg av varierande storlek. Det odlas även te på de norra stränderna av Dong Ting men då klimatet här skiljer sig från det på Jun Shan betraktas inte detta som äkta Jun Shan Yin Zhen1.

[gmap markers=numbers::29.17272781192837,113.32878112792969 + 29.449209669509127,113.01172256469727 + 29.370896116661687,112.94048309326172 + 29.362518365286107,113.1540298461914 |zoom=11 |center=29.433617570990965,113.05686950683594 |width=775px |height=500px |control=Small |type=Physical]

Historia

Sunon Yellow tea

Detta gula te från Anhui tillverkas av AHCOF International development CO.LTD, ett företag i Anhui som grundades 2001. Teet importeras genom Johan & Nyström och finns att köpa i ganska många butiker i Sverige. Det är däremot ganska svårt att få tag på i andra länder.

Teet har inte tillverkats särskilt länge, kanske fem år och säljs i två kvalitéer, FY102 och FY103. Vilken av dessa som importeras till Sverige vet jag inte. Gult te kan tillverkas på en mängd olika sätt, det enda gemensamma är ”gulningssteget” men även detta kan skilja sig åt mellan olika teer. Enligt AHCOF tillverkas detta te genom en utvecklad traditionell metod men vad denna består i är ingenting de avslöjar.

Enligt Johan & Nyström kommer detta te från ”Sunon-regionen” i Anhui men någon sådan har jag aldrig hört talas om, troligare är att Sunon är ett varumärke. Antagligen odlas teet i närheten av Hefei.

Goomtee Yellow Tea, Thunderbolt Tea 2009

Av alla de teer jag fick från Thunderbolt Tea var detta te från Goomtee det bästa och mest spännande. Om ni inte hört talas om det är det inte så konstigt, det finns inte med på Thunderbolts hemsida och den enda butiken som säljer det är en för mig okänd japansk butik som heter Leafull. Teet har ett unikt utseende med stora hela och lite gulaktiga blad. På bladen finns det underliga vita fläckar som jag inte blivit klok på.

Smaken påminner mest om ett fruktigt oolong från Guangdong och inte alls som ett Darjeeling. Namnet får en att tro att detta är ett gult te och det är fullt möjligt. Det skulle förklara den unika smaken och utseende. Ett annat alternativ är att teet fått sitt namn utifrån utseendet. I vilket fall som helst påminner det inte om de gula teer jag testat tidigare. Sagar Rawat som skapat detta te är mycket hemlighetsful vad det gäller produktionen men jag skall försöka få ur honom lite mer information.

Vill ni pröva detta unika te kan man kontakta Thunderbolt direkt, de lär ha tio kilo hemma eller försöka beställa det från Leafull. Observera dock att det te de säljer är en första skörd och det jag prövat är en andra skörd.

Meng Ding Huang Ya 蒙顶黄芽

Det här teet, som ibland även kallas Mt Meng Yellow Sprout, ser kanske ut som ett vanligt grönt te men är ett av mycket få ”gula” teer i världen. Det odlas på berget Meng, en plats där man lär ha odlat te i mer än 2000 år, vilket gör det till en av de absolut första platserna för odlat te. Även Meng Ding Huang Ya har en lång historia, det var ett tributte till Kejsaren under Tang-dynastin (618 – 907) och finns omnämnt i många berömda Kinesiska böcker.

Berget Meng
Meng är täckt med dimma närmare 300 dagar om året och det regnar dessutom väldigt mycket, 2000 mm om året är inte ovanligt. Medeltemperaturen är runt 15 grader vilket sammantaget är ideala förutsättningar för bra te.
[gmap markers=green::30.086964,103.072329 |zoom=8 |center=30.55,102.9638671875 |width=750px |height=300px |control=Small |type=Physical] LuoxiaoMeng Ding

Tillverkning
Meng Ding Huang Ya tillverkas för hand i en ganska komplex process i åtta steg. Löven är små och för att tillverka 1 kg går det år närmare 20 000 bladknoppar. En tesort som används är Ming Shan #9 men det är möjligt att det finns fler.

Upphettning
Teet steks först i 50 cm stora wokpannor vilka antingen värms med elektricitet eller torr ved. När pannan är omkring 100 °C lägger man i mellan 120 och 150 gram teblad vilka får steka i 4-5 minuter. Då har bladen har ett fuktinnehåll på 55-60%.

Prenumerera på innehåll