Oolong

warning: Creating default object from empty value in /www/webvol34/zw/v00r3x1w9jbyp5i/tillbergs.se/public_html/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Ba Xian Cha 八仙茶

Plastask med många påsar

八仙茶 2012春茶 特级高山乌龙茶250gPVC装 漳州诏安特产茶农自产

 

举报中心

Huang Zhi Xiang Dan Cong Cha 黄枝香单丛茶

Stor brunaktig cylinder

和茗堂茶厂 凤凰单枞 清香型 特级黄枝香单丛茶 潮州正品

 

举报中心

Ping He Bai Ya Qi Lan 平和白芽奇兰

Detta är ett Tie Guan Yin 铁观音 som tillverkas av samma kultivar som Wuyi Qi Lan. Teet har troligtvis tillverkats sedan mitten av 1990-talet men som med så många andra teer påstås det ha en mycket lång historia. Som namnet anger odlas det i trakten av Ping He 平和(2). Teet är lättare och mer blommigt än andra Tie Guan Yin men de tillverkas likadant.

Det avbildade och betygsatta teet är tillverkat av 韵兰轩茶业有限公司 eller Yun Xuan Lan Tea Co., Ltd. (översatt namn). Det är ett litet företag som bildades 2009 och har färre än 50 personer anställda. Fabriken ligger i Longhai City (1) inte långt ifrån Xiamen.

[gmap markers=numbers::0,0 + 24.437335393686364,117.78511047363281 + 24.354978662129884,117.31338500976562 |zoom=9 |center=24.459650633761875,117.92999267578125 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Teet skall vara av god kvalitet och är skördat våren 2011. Det var ganska billigt omkring 70 Yuan för 250 gram men överraskande bra. Jag köpte teet från en kinesisk webbutik.

Yong Chun Fo Shou 永春佛手

Detta oolong från Fujian säljs under flera namn t.ex. den gyllene bergamotten 金佛手, citruste (i olika varianter t.ex. 金佛手), Buddha's Hand, och Yong Chun Buddha's Hand. Anledningen till dessa namn är att telövens som används för att tillverka detta te liknar de från citrusväxterna Bergamott eller Citrus medica var. Sarcodactylis vilken kallas Buddha's Hand på engelska.

Teet kommer ursprungligen från några byar i häradet Yong Chun 永春 (1) t.ex. Sukeng 苏坑 (2) där det fortfarande tillverkas 600-900 meter över havet. Tesorten som används för att producera detta te finns i två varianter men de har båda ovanligt stora ovala blad. Det färdiga teet är hårt rullat , grönt och påminner en hel del om oolongerna från Anxi. Den totala produktionen är omkring 4000 ton som odlas på en yta av 4000 hektar.

[gmap markers=numbers::0,0 + 25.316190773205186,118.29357147216797 + 25.120868866302523,118.2439935207367 |zoom=10 |center=25.243453810607868,118.25820922851562 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Shui Xian 水仙

För 20 år sedan var Shui Xian, eller Shui Hsien som det ofta skrivs, lika känt och populärt som An Xi Tie Guan Yin. Sedan dess har teets popularitet minskat kraftigt och det är nu mest känt som ett av många Wu Yi Yan Cha. Nu kan det vara så att Shui Xian främst var populärt på kinarestauranger runt om i världen, främst i Hong Kong och Macao och intresset i Kina aldrig varit särskilt stort, det är svårt att säga.

Shui Xian är förutom namnet på ett flertal olika teer även namnet på en speciell tebuske som skall ha vuxit vild i ett område i västra Fujian som heter Dahu för omkring 1000 år sedan. Det finns flera Dahu i Fujian, de flesta ligger i de östra delarna och jag vet tyvärr inte vilket som menas. Busken blir hög med en enda stam, få grenar, stora löv vilka är tjocka och blanka. Knopparna är även dessa knubbiga, gröngula och täckta med små fjun. I slutet av 1700-talet skall en teodlare från södra Fujian som flyttat till Dahu hittat ett stort teträd under en del av ett raserat tempel. Trädet hade satt nya skott i marken vilka han tog med sig hem och det visade sig att de gav ett gott te och var lätta att reproducera. Efter detta spreds buskarna till Wuyi och andra områden där de fortfarande odlas.

Namnet betyder ungefär "vattenande" och är även det kinesiska namnet på narcissus, något som kan komma sig av att hamnstaden Quanzhou 泉州, varifrån en stor del av detta te exporterades, är känt för sina narcisser.

An Xi Tie Guan Yin 安溪铁观音

Tie Guan Yin, även kallat Tieguanyin, Tit Kwun Yum, Ti Kwan Yin, Iron Buddha och Iron Goddess of Mercy är ett oolong från Anxi i södra Fujian. Under tillverkningen läggs tebladen i tygstycken, vilka rullas kraftigt vilket gör att teet som ser ut som små hopknycklade bollar. Oolonger som tillverkas på detta sett kallas Ming Nan Oolong.

Anxi
Länet Anxi kan delas in i inre och yttre Anxi. Inre Anxi ligger på en högre höjd, har ett milt klimat, rikligt med regn, näringsrik jord och ovanligt ren luft (för att vara Kina). Yttre Anxi liger på lägre höjd i närheten av större städer. Teet från detta område är sämre än det från inre Anxi. Det finaste teet odlas i områdena eller byarna Xi Ping(1), Xiang Hua(2) och Gan De(3). Beroende på varifrån teet kommer har det olika smak och karaktär.

Xi Ping är den ursprungliga platsen för Tie Guan Yin, och Xi Ping Tie Guan Yin är känt för sin smak. Xiang Hua är det huvudsakliga odlingsområdet och Xiang Hua Tie Guan Yin är känt för både sin smak och arom. Gan De Tie Guan Yin smakar ganska lite och i detta område tillverkas lätt rostat Tie Guan Yin. Det är även vanligt att man blandar färska teblad (Mao Cha) från olika områden innan man tillverkar Tie Guan Yin.

Wu Liang Mountain "Oriental Beauty" Oolong tea

För ett par månader sedan köpte jag en del te från Yunnan Sourcing LLC och ett av de mer intressanta teerna jag fick var detta oolong från Yunnan. Historiskt sett har det producerats mycket lite oolonger i denna provins, faktum är att detta är det första jag prövat. Teet är av typen ”Oriental Beauty”, ett populärt oolong från Taiwan. Teet skall tillverkas av en taiwanes som flyttat till Yunnan och med tanke på hur likt denna produkt är sin taiwanesiska förlaga har jag ingen anledning att tvivla på detta. Vad som gör detta te speciellt är att man använder telöv från Yunnan, närmare bestämt ”vildväxande” bredbladiga blad från Wu Liang.

Jag hade stora förhoppningar vad det gäller detta te men faktum är att det är förvånansvärt likt de taiwanesiska oolongerna. Detta gör det inte dåligt på något sätt, bara inte så spännande som jag hade hoppats på.

Källa: Yunnan Sourcing LLC
Bild och te: Wu Liang Mountain "Oriental Beauty" Oolong tea, skördat hösten 2009. Pris: $9.90/100g. Bilderna visar teet torrt, efter första och andra bryggningen.

Arya Topaz, Thunderbolt Tea 2009

Skörd: Second flush
Pris: 18,35 dollar för 100 gram

Vanligtvis är oolonger från Darjeeling tämligen ointressanta och inte särskilt välgjorda. Mest känns de som misslyckade svarta teer med lustigt utseende. Arya Topaz är dock ett undantag. Detta te både ser ut och smakar som ett oolong men inte som ett oolong som man är van vid. Jag vet inte riktigt hur teet tillverkas men Arya lär tagit fram en metod som är unik för detta te och använder dessutom inte samma rullningsmaskin som för det svarta teet. Utseendemässigt har det likheter med de oolonger som tillverkas i norra Fujian och Guangdong men det skiljer sig på ett antal punkter. Smakmässigt är det fruktigt men saknar den sötma man kan finna i bra kinesiska oolonger. Jag testade att brygga vid olika temperaturer och tider och fick visserligen olika resultat men inget jag var helt nöjd med. Jag testade även att brygga teet flera gånger men det var alltid den första byggningen som var den bästa. Sammanfattningsvis kan jag säga att detta är ett spännande och trevligt te men det kommer inte i närheten av de oolonger som tillverkas i Kina och Taiwan.

Wu Yi Yan Cha 武夷岩茶

Wu yi yan cha vilket även kallas Wuyi oolong eller Wuyi klippte är ett samlingsnamn på alla de oolonger som odlas i bergskedjan Wuyi i nordvästra Fujian. Förutom sitt te är Wuyi berömt för sin skönhet och natur. Området är bara 60 km², något tillsammans med den stora efterfrågan gör detta te mycket exklusivt. Faktiskt är det det dyraste te som finns.

Det bästa teet odlas i mitten av området men de stora mängderna och det som brukar hitta ut ur Kina odlas längre ut. Bergen är inte särskilt höga, i snitt 650 meter över havet, men det är dessa tillsammans med det ovanligt gynnsamma klimatet som ger teet sin karakteristiska smak. Vanligtvis odlas de bästa kinesiska teerna på lite högre höjd. Man har planterat buskar från Wuyi på andra platser, bl.a. Taiwan, men inte lyckats återskapa smaken på någon annan stans. Typiskt för Wuyi är de många klipporna, grottor och den vindlande Jiuqu Xi, floden med de nio böjarna. Sedan 1999 är området upptaget på UNESCOs världsarvslista.

Till skillnad från många andra oologer, speciellt de frön södra Fujian och Taiwan är Wuyi oolong inte hoprullat utan långt och vridet. Det är även hårdare oxiderat.

[gmap zoom=13 |center=27.654642209136348,117.92879104614258 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Historia

Feng Huang Dan Cong 凤凰单枞

Feng Huang Dan Cong eller Phoenix oolong är ett samlingsnamn för de oolonger som produceras i bergsområdet Feng Huang i norra Guangdong. Teerna är kända för sin förmåga att efterlikna smaker och doft från olika frukter och blommor. Ursprungligen lär Feng Huang Dan Cong komma från byn Ku-zhu-keng nära staden Feng-huang Zhen, men olika källor anger olika närliggande platser. Teet är uppkallat efter Feng Huang Shan, ett 1498 meter högt berg nära Feng-huang Zhen. Feng Huang Dan Cong produceras dessutom i Lin Tou i Pin Xi och byn Shi-Gu-Pin i bergen Da-Zhi3.
 
Området där tebuskarna växer är ofta dimmigt och på morgonen täcks bergen av kraftig dagg. Det regnar tillräckligt för att tebuskar ska trivas och det finns en mängd vattenfall i området. Kvaliteten på teet beror på vilken höjd det odlats på, buskarnas (eller trädens) ålder, och skickligheten hos den som tillverkat teet. Teet odlas på uthuggna terrasser i de mörka klipporna på mellan 450 och 1 300 meter över havet där jorden har en rödbrun färg3. Generellt sett ger de äldsta tebuskarna det bästa teet, något som kan bero på att rötterna når längre ner i marken och kan ta upp mer näringsämnen och mineraler ur marken2.
 
Sorter och namn
Dan Cong betyder "Ensam Buske", ett passande namn eftersom var tebuske, eller åtminstone de klonsorter och frösorter som tagits från gamla tebuskar, är unik i smak och utseende. På grund av detta skördas och förädlas varje buske för sig.
Prenumerera på innehåll