Vitt te

warning: Creating default object from empty value in /www/webvol34/zw/v00r3x1w9jbyp5i/tillbergs.se/public_html/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Okänt te


Detta är ett okänt te som troligtvis kommer ifrån en tillverkare som heter 政和县大观茶行.


Yue Guang Bai 月光白

Ibland hittar man teer som är så unika att det inte går att kategorisera dem i de vanliga grupperna och just Yue Guang Bai är ett sådant te. Det skapades 2003 av en taiwanesisk tehandlare som hette Zhou Ren Zhi och trots en trög start har det blivit mycket populärt de senaste tre åren1.

Teet tillverkas i byn Jing Gu Yang Ta vilken ligger i häradet Jinggu 景谷傣族彝族自治县 (1). Inte nog med att teet är unikt vad det gäller tillverkningsmetoden, det tillverkas faktiskt av en kameliasort som varken är den vanliga kinesiska (sinensis) eller indiska (assamica) utan C. taliensis som även kallas "Da Bai" 大白 eller stor vit. På kinesiska är det officiella namnet 大理茶 "teplantan från Dali". Sorten är storbladig med stora vita ludna knoppar och används även i pu-erh2.

[gmap markers=numbers::0,0 + 23.514381886607346,100.71990966796875 |zoom=7 |center=23.644524198573688,100.909423828125 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Tillverkningen, som är unik, inleds med en naturlig nedvissning utomhus. Till skillnad från pu-erh sker nedvissningen på natten, gärna i månsken och eftersom det tar lång tid oxider teet under tiden1. Att telöven skulle hinna torka helt på en natt har jag svårt att tro, inte ens i mycket tunna lager. 4-5 dagar är en mer realistisk tid så löven får säkert torka till största delen inomhus och dessutom antar jag att man använder fläktar och antagligen även värme om det behövs för att garantera en jämn torkning.

Gong Mei 貢眉

Detta te brukar kallas för ögonbrynste pga lövens böjda utseende. Produktionen är stor, det är det vita te som tillverkas i störst mängd, något som inte är så konstigt eftersom de består endast av hela löv som blivit kvar efter de finare kvalitéerna som Bai Mu Dan och Shou Mei skördats1. Vanligtvis får man detta te på kinesiska restauranger och det är sällan det säljs i de bättre butikerna.

1 The Story of Tea

Bai Mu Dan 白牡丹

Detta brukar klassas som ett s.k. New-Style vitt te och säljs ibland som Pai Mu Tan. Det består av en bladknopp och det första bladet. Som material används Fuding Da Bai och Zhenghe Da Bai1. Teet har tillverkats sedan 19223 och odlas i samma områden som Bai Hao Yin Zhen i norra Fujian. Skillnaden mellan Bai Mu Dan och Shou Mei och Gong Mei är i huvudsak kvaliteten vilket gör att ibland säljs även dessa som Bai Mu Dan. Ett riktigt Bai Mu Dan är dock av mycket hög kvalitet med hela blad där bladknoppen och undersidan av bladet är vita medan ovansidan av bladet grönt. För att få detta utseende krävs noga utvalt te och en försiktigt tillverkning. Efter bladen plockats transporteras de försiktigt till ett nedvissingsrum där de får ligga på bambuhyllor tills fuktinnehållet är omkring 30%. Efter detta värms de upp i ungefär 100 graders värme tills dess att fuktinnehållet bara är 10%. Avslutningsvis får de svalna helt innan de värms upp och torkas helt i 80 graders värme2.

1 The Story of Tea
2 The Great Teas of China
3 Hudong
Bildkälla: Tea Network

Shou Mei 寿眉

Shou Mei tillverkas av hela teblad efter bladknoppen använts för mer exklusivt te. Hela kvisten plockas vanligen och vilken är kvar ända till slutet av tillverkningsprocessen då denna tas bort1. Detta te brukar kallas för ögonbrynste pga lövens böjda utseende. Som andra s.k. New-Style vita teer tillverkas detta te genom nedvissning, rullning och uppvärmning. Nedvissningen består av två steg där det första sker utomhus. De plockade löven läggs i ett 20-30 cm tjockt lager på en skuggad och välventilerad plats i omkring ett dygn. Efter detta samlas löven ihop och fraktas till ett speciellt nedvissningsrum. Detta rum är ganska stort med fönster på båda sidor för att få en ordentlig ventilation. Löven läggs tunt på öppna bambuhyllor som påminner lite om primitiva bårar vilka staplas från golv till tak, kanske 15 stycken på höjd. Totalt kan det röra sig om 1200 hyllor i ett nedvissningsrum. Här för löven vissna ner i ytterligare 30 till 40 timmar. Tiden de får vissna ner påverkar lövens färg. Den mörka gröna färgen som är så typisk för Shou Mei får man då löven får vissna ner under lång tid medan en kortare nedvissning ger ett ljusare te. När telöven har vissnat ner tillräckligt drar man i ett snöre vilket får alla hyllorna att vika sig och löven rasar ner på golvet vilket består av slät betong. Efter detta samlas löven ihop för att rullas och torkas1.

1 The Story of Tea

New Technique White Tea

Att kalla detta vita te från Fuding för en ny produkt är kanske att ta i eftersom det har tillverkats sedan 1968. Faktum är att det är tveksamt om det borde kallas för vitt te över huvud taget med tanke på att det både får vissna ner, rullas, om än varsamt och till och med oxideras. Vanligtvis torkas bara vitt te utan någon form av bearbetning.

Anledningen att det benämns som vitt är att det ursprungligen togs fram för den europeiska marknaden som ett alternativ till vitt te som uppfattades som smaklöst. Som material använder man dessutom löv från Da Bai Cha (Big White Tea) som ympats på Da Bai Hao (Big White Hair). Samma tesorter används för att producera Bai Mu Dan, ett annat känt vitt te.

Teet smakar ungefär som andra vite teer, kanske lite mer men har en annorlunda doft. Utseendemässigt påminner det mest om ett grönt te även om bladen är täckta med små fjun, något som är ganska vanligt hos exklusiva vita teer.

Källa: Dragon Tea House
Bild och te: Premium Organic New Technique White Tea, Dragon Tea House 2009, $19.99/100g.

Bai Hao Yin Zhen 白毫银针

Bai Hao Yinzhen eller Yinzhen Silver Needles är ett vitt te som ursprungligen kommer ifrån Zhenghe(1) och Fuding(2) i norra Fujian. Fuding står för närmare 80 % av skörden och det är detta som vanligtvis finns att köpa. Bai Hao Yinzhen från Zhenghe är ofta av bättre kvalitet även om det inte ser lika bra ut. Teet består enbart av bladknoppar täckta av små vita hår.
[gmap markers=numbers::26.200791090063536,129.17724609375 + 27.357497746051823,118.85147094726562 + 27.279775770070895,120.21514892578125 |zoom=8 |center=27.503399176197842,119.5367431640625 |width=775px |height=300px |control=Small |type=Physical]


Tillverkning

Det bästa Bai Hao Yinzhen plockas mellan den 15:e mars och den 10:e april då det inte regnar. Bladknopparna plockas precis innan de vecklar ut sig tillsammans med ett par utvecklade blad. Bladen kommer i huvudsak från en tesort som kallas Fu Ding Da Bai Hao (Stor Vit) men även blad av typen Shui Hsien används. De minsta bladknopparna används för att tillverka Bai Hao Yinzhen medan de större bladen används för att tillverka andra vita teer som Pai Mu Dan och Show Mee1. Förutom att torkas och sorteras bearbetas bladen inte alls. Förr torkades bladen i solen men nuförtiden används ofta varmluft för att det skall gå fortare.

 
Historia
Vitt te har en lång historia och omnämndes bl.a. av Kejsare Hui Tsung på 1100-talet. Just Bai Hao Yinzhen har tillverkats och  exporterats sedan slutet av 1800-talet2.
 
Bryggning

MARGARET'S HOPE WHITE TEA, Thunderbolt Tea 2009

Namn: MARGARET'S HOPE WHITE TEA
Kvalitet: -
Butik: Thunderbolt Tea
Skörd: FIRST FLUSH 2009
Pris: $19.95/ 100g
Övrigt: Detta är ett spännande och välformat te där man lagt ner stor omsorg på tillverkningen. Tyvärr är det, som så många andra vita teer från Darjeeling, tämligen smaklöst och det behöver dra i närmare 10 minuter för att man skall kunna känna smak och nyanser.

Prenumerera på innehåll