Posten suger

En sak man lär sig när man köper te från hela världen är hur usel den svenska posten är. Jag har inga höga krav, allt jag vill är att det jag beställer ska komma fram till mig. Det behöver inte vara speciellt helt och det behöver inte gå snabbt men det måste komma fram. Helst hade jag velat att paketen kom hem till mig men är tydligen omöjligt, även om paketen är så små att de går ner i brevinkastet. Har man tur kommer teet i alla fall till ett utlämningsställe i närheten av där jag bor men oftast hamnar det på en central anläggning som ligger långt bort och har usla öppettider.

Detta är dock ingenting jämfört med vad jag drabbats av de senaste veckorna. För två veckor sedan fick jag ett brev från posten på Arlanda där de meddelade att de hade ett paket till mig som saknade avsändare och tulldeklaration. Om jag inte skickade in denna information inom två veckor skulle paketet skickas tillbaks till avsändaren (som saknades). All information jag fick var att paketet kom från Kina och ett frakt-id.

Efter ett par timmars arbete på telefon där jag omväxlande kopplades mellan olika postterminaler, tullen och någon människa på Arlanda flygplats visade det sig att om man inte vet vem som skickat paketet, vad det är och vad det är värt kan man inte få det. Det var omöjligt att låta posten öppna och se vad det var och jag fick inte heller komma och hämta det själv. Tydligen var detta ett vanligt problem med paket från Kina och andra delar av Asien.

Efter att ha kontaktat nästan alla jag känner i Kina lyckades jag få reda på vad det var och till slut fick jag hem paketet. Hade jag inte lyckats få tag på avsändaren hade aldrig kunnat få paketet även om portot var betalt och de visste vem som skulle ha paketet. Naturligtvis visade sig att paketet mycket väl hade både tulldeklaration och avsändare men jag antar att man inte ens hade brytt sig om att se efter.

När man köper saker från Kina vet man inte hur lång tid det tar för paketen att komma fram, det kan variera en månad eller så vilket innebär nya problem. I sommar flyttar jag till min sommarstuga i 6 veckor och har därför eftersänt posten. Nu kunde man ju tro att även paket eftersändes men så är inte fallet. Det är bara avin som kommer till min stuga. För att få ut paketet behöver man i förväg ha lämnat fullmakt och id till någon snäll människa som får gå och hämta ut paketet. I mitt fall har jag ingen som kan hjälpa mig vilket innebär att alla paket som råkar komma i sommar kommer skickas tillbaka därifrån de kom. Går detta att lösa på något sätt? Tja, man kan ju anlita något annat företag än svenska posten, t.ex. DHL vilka faktiskt tar paketet dit jag är.

Trevlig sommar

Kommentarer

Så har det hänt

En snäll granne som vattnar mina blommor var hemma hos mig och konstaterade dels att eftersändingen inte fungerade och dels att jag fått en avi om paket. Detta innebär att paketet som någon skickat mig aldrig kommer komma fram till mig och jag kan inte gör något åt det. Vist är posten underbar!. Angående DHL tar jag tillbaka med min tidigare kommentar. Tydligen kör de inte längre ut paket utan bara till utlämningsställen. Det närmaste ligger 1 timmas resa därifrån jag bor vilket är om möjligt längre bort än postens utlämningsställe.

Vanlig post vs Express

Har faktiskt ännu inte stött på några problem med vanliga posten, men EMS fungerar väldigt dåligt. Har flera gånger misstänkt att paketet borde ha lämnats under en tid jag varit vaken men senaste gången var jag faktiskt helt säker (vaken sedan långt innan och långt efter att postmannen gjorde sin runda enligt trackingen). Och var hamnar det här paketet sen? Brevbärarkontor. Kommer till utlämningsställe dagen efter, postavi kommer två dagar senare. Tyvärr är ju inte DHL sällan ett alternativ när man beställer på Internet, så man får väl leva med det. Men lär ju inte punga ut för EMS-försändelse igen i första taget. Visst går det fortare än vanlig post även med ovanstående förseningar (eller i bästa fall dåliga trackingen) men känns inte riktigt värt det om man tar prisskillnaden i åtanke.