Zi Yang Mao Jian 紫阳毛尖

Detta te kommer ifrån häradet Ziyang 紫阳县 (1) i provinsen Shaanxi 陕西省. Området där teet odlas är svalt, bergigt och dimmigt med många vattendrag. Berget består mest av granit och gnejs med ett tunt lager gul sand1.

Teet har ben ganska komplicerad tillverkningsprocess som jag inte lyckats få reda på så mycket om. Efter plockning och trolig nedvissning steks (fixeras) teet. Efter detta formas och steks det i flera omgångar och det lär även bakas ett par gånger innan det torkas1

 [gmap markers=numbers::0,0 + 32.49621097565369,108.52981567382812 |zoom=7 |center=33.100745405144245,108.69873046875 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Teet kännetecknas av sin runda och feta form och är mest känt för sina påstådda hälsoegenskaper.Tydligen innehåller det ovanligt mycket selen. Det finns tydligen flera varianter och kvalitéer av detta te och det är möjligt att de tillverkas av olika variteter2.

Hur länge Zi Yang Mao Jian har tillverkats är oklart. En källa2 hävdar att det tillverkades tributte i Ziyang redan omkring 1000 e.Kr. En annan källa1 hävdar att teet skapades i mitten av 1900-talet och vann flera priser i mitten och slutet av 1980-talet.

Det betygsatta och avbildade teet är köpt ifrån en kinesisk webbutik. Det kostade omkring 50 kr/hg vilket inte är speciellt mycket. Det är skördat i mitten av 2011 och tillverkat av Xian Ecological Tea Industry Co. Ltd.. Tillsammans med teet, som var packat i en ganska trevlig ask, kom en hel del information, bl.a. någon form av hälsodeklaration underskriven av Macau International Green Organize Union. Tyvärr var merparten av all information på kinesiska så jag har inte kunnat läsa den. Tydligen är den raktangulära asken utbytt mot en hexagonal variant.



1. Hudong
2. www.hecha.cn
Bildkälla: www.eyoou.com