Nan Shan Shou Mei 南山寿眉

Detta gröna te odlas kring Liyang 溧阳市 (1) som ligger i sydöstra Jiangsu på gränsen till Zhejiang och Anhui. Den huvudsakliga producenten verkar vara 溧阳市横涧李家园釜峰茶场 (både hemsida och översatt namn saknas), ett kollektivt ägt företag som grundades 1999. Detta företag producerar en mängd olika sorters te. Nan Shan Shou Mei skall dock ha skapats av Mr. Zhang Zhicheng 张志澄先生 mellan 1980 och 1985 och vann sitt första pris 1989. Området där teet odlas är bergigt, omgivet av vattendrag och bambuskogar och lär vara fritt från föroreningar.

[gmap markers=numbers::0,0 + 31.425323376395525,119.48799133300781 |zoom=9 |center=31.257422115608605,119.67132568359375 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Teet plockas tidigt och består av en bladknopp och två blad. Trots detta ser man ofta te av denna typ som enbart består av bladknoppar, t.ex. det illustrerade. Bladen plockas när de är 1,5-2 cm långa och får sedan vissna ner 2-4 timmar, antingen utomhus eller inomhus beroende på väderleken, för att klara den fortsatta tillverkningen. Efter detta läggs tre till fyra hg te i en 60cm stor panna som är lite mer än 120 grader varm. Tebladen skakas och formas tills dess bladen blir mörka och mjuka. Efter detta sänker man temperaturen till mellan 70 och 80 grader och fortsätter processen. Bladen gnuggas, skakas och formas med båda händerna för att få en lite böjd form ögonbrynsform som gett teet dess namn. När teet förlorat ytterligare fukt sänks temperaturen ytterligare till mellan 50 och 60 garder för att torka teet och fixera formen. Efter 35 till 40 minuter är fuktinnehållet omkring 4-6% och teet är färdigt.

Det lär också tillverkas en vit variant som maskintillverkas men det är möjligt att det också är en annan benämning på samma te. Tillverkningen sker i en rostfri multimaskin vilken blåser i varm luft bland löven. För övrigt verkar tillverkningsprocessen vara mycket lik den tidigare beskrivna och kräver en hel del handarbete.

Det avbildade och betygsatta teet kommer från en kinesisk webbutik. Det är skördat på våren 2011 (troligtvis mars) och skall ha en hållbarhet på 18 månader. Teet kostade 84 Yuan/hg vilket är ganska mycket med tanke på kvaliteten och den enkla förpackningen. Det skall vara ekologiskt och har produktstandarden GB/T14456-93 (vad det nu betyder). Faktum är att det är allt jag vet om det.