Att skilja mellan gröna kinesiska teer

Det senaste året måste jag ha köpt närmare 50 olika kinesiska gröna teer, alla av god till mycket god kvalitet och de flesta skördade tidigt på våren. De har kommit från stora delar av Kina och är tillverkade på olika sätt (även om grundprincipen är den samma). Några av dem har varit fantastiskt goda, några ganska tråkiga men de flesta har varit snudd på omöjliga att skilja åt smakmässigt. Det är kanske inte så konstigt, jag börjar misstänka att det är svårt att variera smaken på ett stekt litet löv speciellt mycket.

Utseendemässigt finns det dock en mycket stor variation och det är något som man kanske inte uppmärksammar tillräckligt, i alla fall inte i Sverige. I Kina läggs stor vikt vid utseendet och det påverkar även priset. För att verkligen ge teet rättvisa borde man alltid brygga dessa teer i glaskärl eller åtminstone undvika alla former av tesilar. Jag antar att ovanan att uppskatta lövens utseende kommer av att vi är så vana med att dricka söndertrasat svart te.