Wang Hai Cha 望海茶

Wang Hai Cha är ett relativt känt grönt te från Zhejiang. Teet odlas kring Shaoxing 绍兴 (1), en ort som länge har varit ett distributionscenter för te och även centralorten för det mycket kända teet Gunpowder. 珠茶 Teet odlas bl.a. i Jishan 稽山 (2), Siming 四明山 (3), Tiantai 天台山 (4) och andra bergsområden i de norra områdena av provinsen1.

[gmap markers=numbers::30.237713497892063,121.7449951171875 + 30.00965233044293,120.552978515625 + 29.981107684467243,120.6134033203125 + 29.723837146389066,121.10916137695312 + 29.24087370957725,120.99929809570312 + 29.284003336047163,121.42913818359375 |zoom=9 |center=29.652255607121883,121.201171875 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Den största och mest kända producenten är 宁波望海茶业发展有限公司 (Ningbo Wang Hai Tea Development Co., Ltd. , översatt namn)  som skall producera 30 ton te om året. Hälften av detta skall vara ekologiskt odlat i ett ekologiskt demonstrationsområde i häradet Ninghai 宁波宁海 (5) . Troligtvis ligger området i Tiantai där teet odlas på 800-900 meters höjd. Wang Hai Cha skapades 1980 och vann flera priser under 1990-talet då det även blev känt i Kina2. Teet säljs under flera märken där 望海茶är det mest kända, detta registrerades 2004.


Det avbildade teet är tillverkat av Ningbo Wang Hai Tea Development Co. Och jag köpte det från en kinesisk webbutik. Det är packat i två 50-gramsburkar i en ganska enkel papplåda. Teet, som jag tyvärr inte vet så mycket om är skördat våren 2010 och skall ha en hållbarhet på 18 månader. Priset var 89 Yuan vilket är rimligt med tanke på kvaliteten. 

1. Hudong
2. Baidu

Kommentarer

Wang Hai Cha

Ett mycket gott te som bryggs på barrgröna blad som dansar sig ned till botten. Något oljig på tungan. Lung Ching-liknande.