Zhongguo Guigu Ming Cha Zhi 中国名茶志

De flesta kinesiska böcker om te innehåller ganska lite information men det finns några undantag. Ett av dessa är 中国名茶志 eller Zhongguo Guigu Ming Cha Zhi. Detta är en massiv bok, stor, tung, nästan 1000 sidor tjock med mängder om information om kinesiskt te. Boken är indelad i 21 kapitel som i tur och ordning beskriver de olika teproducerande provinserna vad det gäller miljö, kultur, historia, teproduktion och framför allt de lokala teerna.

Boken är publicerad av 中国农业出版社 (Kinas Jordbruksförlag) och kom ut 2000. Den kom i nytryck 2008 men jag är osäker på om det är någon skillnad mellan utgåvorna.

De mest kända teerna beskrivs mycket ingående och tar upp tillverkningsmetoder, historia och allt annat som kan tänkas vara relevant. Övriga teer beskrivs mer kortfattat i tabellform där man anger namn, sort, när det skapades, var det tillverkas, eventuella utmärkelser och annan viktig information. Totalt tar man upp över 1000 teer! Hela boken är på kinesiska men namnen på teerna är transkriberade.

Zhongguo Guigu Ming Cha Zhi är ganska lättläst men innehåller nästan inga illustrationer, bara några fotografier i början och inte en enda karta. Trots detta rekommenderar jag denna bok till alla som är intresserad av kinesiskt te.