Liu Bao 六寶

Detta mörka te kommer i huvudsak från Guangxi 廣西. Sitt namn har det fått från platsen där det först odlades, Liu Bao i häradet Cang Wu. Det sägs att detta te har odlats i mer än 200 år, något som man naturligtvis kan ifrågasätta men jag har sett bilder på Liu Bao som är mer än 50 år gammalt. Sedan sent 1950-tal fermenteras detta te i en process som kallas "ou" eller "wo dui" vilken antagligen låg till grund för den snarlika process som används för att tillverka ”ripened pu-erh1.

Tillverkningen är ganska komplicerad och sker i många steg. Efter plockningen och nedvissning steks löven i wokpanna för att förhindra oxidering. Efter detta rullas och krossas och får därefter ligga och absorbera den fukt som pressades ur löven. Detta upprepas ytterligare en gång. Dessa tillverkningssteg benämns ibland som oxidering. Efter detta torkas löven tills dess att fuktinnehållet är omkring 10%. De torra löven sorteras och blandas efter olika recept. Avslutningsvis packas och formas löven. Ibland komprimeras de med hjälp av ånga till kakor, tegelte eller "tuos" men det vanligaste är kanske att de först ångas och läggs i bambukorgar. Omkring 25 kg te packas ganska hårt och ställs uppochner i en skyddad miljö för att torka, en process som tar omkring två år. För att torkningen inte skall ske för snabbt händer det att man fuktar löven under lagringstiden.

När teet väl lagrats färdigt och man hittat en köpare (fortfarande tillverkas Liu Bao av lokala bönder) packas det om i bambukorgar som rymmer ett kilo. Det finns även en mängd mer eller mindre kända märken där den mekst kända är Three Cranes Brand2.

Teet har stora likheter med pu-erh och utvecklas med tiden. Eftersom det är betydligt billigare än sin kända kusin från Yunnan säljs det ibland som pu-erh1. Löven är mycket stora och innehåller en hel del kvistar. Materialet är den storbladiga yunnanvarianten, samma som används för pu-erh, något som säkert bidrar till teernas stora likheter. Ibland säljs teet i olika kvalitets- och storleksklasser där de minsta löven benämns som "1" och de största som "4".

Det avbildade teet är från Yunnan Sourcing och är från 2005. Jag kommer inte ihåg vad det kostade men det var inte speciellt dyrt.

1. Yunnan Sourcing
2. Red Circle Tea

Kommentarer

Liu Bao från utskick #2

Tack för teerna! Jag sitter här med två koppar Liu bao, en med årgång 2005 och en med 2002. Teet från 2005 påminner mycket om ett ungt shu på alla sätt och vis. Jag tycker inte att det smakar inte så mycket, ett ganska tråkigt te och jag ger det också betyget 2. Jag tycker bättre om det från 2002 som har lite mer smak, jag skulle nog ge det en stark tvåa eller en svag trea i betyg.