Dränerade tebrickor

Dränerade tebrickor, gongfubrickor, tebåtar eller vad man nu vill kallade dem är en viktig del i den kinesiska teceremonin gong fu cha 工夫茶. Eftersom gong fu cha inkluderar en hel del slafsande med vatten och te är brickans viktigaste funktion att samla upp all vätska och leda bort den, antingen till en behållare eller ett avlopp.

Nu har brickan inte bara en praktisk funktion utan kan även förstärka upplevelsen av teet och ceremonin. På grund av detta är de flesta brickorna mycket dekorativa, så dekorativa att man kan ha dem framme för jämnan. Till skillnad från engelska brickor som ofta är av metall eller porslin är de kinesiska oftast av trä eller möjligtvis keramik. Det finns även de som har inslag av sten och metall. Formen och storleken varierar en hel del men de flesta är runda, ovala eller rektangulära.


Tebricka från Lin's Ceramics Studio

Många brickor försöker imitera naturen och är mycket enkla och eleganta medan andra har otroliga sniderier, färggranna mönster och olika inläggningar. Det mest populära materialet är nog bambu där den övre delen är ett galler som ofta går att ta bort. Bambu är ett utmärkt material till tebrickor, det är vackert, dämpar ljud, åldras vackert, tål vatten bra. Nackdelen är att det inte tål ljus speciellt bra och hållbarheten inte är den allra bästa, speciellt för bambu av sämre kvalitet. De senaste åren har det dock dykt upp tebrickor av bambu som är behandlat med olika kemikalier, hög temperatur och högt tryck vilket kan ge fantastisk lyster och förbättrar hållbarheten.

Storleken på brickan skall naturligtvis anpassas till övrig utrustning men enligt min mening skall de vara stora, ju större desto bättre. Nackdelen med stora brickor är att de tar plats och är dyra (både i inköp och frakt), dessutom brukar de vara ganska svåra att få tag i.


Bricka från bcaofan

Ibland säljs brickorna tillsammans med koppar och kanna, speciellt när det rör sig om små resekit men det vanligaste är att brickan säljs separat. Resekiten brukar se ut som små lådor eller väskor med utrymmen och fack för alla tillbehör och ofta går det att använda lådan/väskan som bricka eller t.o.m. bygga om den till ett litet bord.

De vackraste brickorna jag sett kommer från Taiwan men det tillverkas även utmärkta i Kina och Korea. De taiwanesiska är ofta mycket dyra och dessutom ganska svåra att få tag på. De kinesiska är betydligt billigare även om de allra vackraste kostar en mindre förmögenhet.


Bricka från bcaofan

För tio år sedan var det ganska svårt att få tag på en vacker tebricka. Min egen hittade jag i Peking och fick släpa omkring på ryggen i flera veckor innan jag kunde få hem den. Numera är det ganska enkelt att hitta bra och vackra brickor, de flesta bra tebutiker brukar ha några stycken. De stora och riktigt exklusiva finns dock bara att köpa i Kina och Taiwan. Som väl är är det ganska enkelt att köpa via postorder men det finns en par saker man måste vara medveten om. För det första kan man inte alltid tro på bilderna. De finaste brickorna är handgjorda konstverk och utseendet kan variera en hel del från bricka till bricka. För det andra väger de en hel del och frakten kan bli läskigt dyr. För det tredje är de ganska dyra, från 500 kronor uppåt. Ett normalpris verkar vara omkring 3000 kronor men jag har sett brickor som kostar 10 gånger så mycket.