Deng Cun Lu Cha 邓村绿茶

Detta relativt kända te tillverkas av Hubei Deng Cun Group Co, Ltd. (översatt namn) eller 湖北邓村绿茶集团有限公司. Det är ett grönt te som odlas på sluttningarna kring Yangtze i häradet Zigui 茅坪镇 (1) i Hubei. Namnet kommer av byn Dengcun 邓村 (2) där det också odlas.

[gmap markers=numbers::31.738912584329146,106.3531494140625 + 30.80590548786659,110.98526000976562 + 30.982782225860312,110.9769344329834 |zoom=10 |center=30.9051705234465,110.96466064453125 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Vad som gör detta te unikt är att det tillverkas av en varitet som kallas Yichang big leaves (Chinese tea #29) eller 宜昌大叶茶. Denna varitet som härstammar från Dengcun utnämndes till officiell statlig varitet 1985. Det är en ganska liten sort med eliptiska eller ovala löv som pekar uppåt. Sorten börjar växa tidigt på året och är dessutom tålig för kyla.

Råmaterialet består av en bladknopp och ett eller två blad med en total längs av 3 cm. Nedvissningen sker i bambukorgar som får stå svalt och skyddat i 4 till 6 timmar. Med jämna mellanrum vänds löven för att de inte skall bli för varma. När nedvissningen är klar har löve förlorat 4,5 till 5,5 % av sin vikt.

Efter nedvissningen läggs 4-5 kilo telöv i en speciell torkningsmaskin som är mellan 180 och 200 grader varm. Maskinen snurrar 24-28 varm per minut och under den första behandlingen snurrar löven omkring i mellan 6 och 8 minuter. Under denna tid blir de mörkgröna och förlorar 38-40% av sin vikt. Efter detta sprids löven snabbt ut och får svalna i 20 minuter. Sedan rullas och formas löven i en rullningsmaskin med det underbara namnet 6CR-30. Löven får rulla omkring med varierande tryck i mellan 14 och 20 minuter. Avslutningsvis torkas teet i flera omgångar, först i mellan 100 och 120 graders värme i mellan 6 till 8 minuter och sedan i 60 till 80 graders värme i omkring 10 minuter. Mellan dessa torkningar skakas löven och det är möjligt att de formas ytterligare en gång. I den sista torkningen både torkas och formas löven i 70 till 80 graders värme i en halvtimma. Efter detta sorteras löven och packas sedan.

Det har odlats te i Dengcun väldigt länge men Deng Cun Lu Cha är ett ganska nytt te, namnet skyddades först 2001 och 2006. Teet säljs i lustiga 50-grams burkar som närmast ser ut som konservburkar. Dessa säljs i påsar med två burkar eller i askar med 5 stycken. Asken kostar omkring 160 yuan.

1. Baidu
Bildkälla: Hubei Deng Cun Group Co, Ltd.