Cang Shan Xue Lu 苍山雪绿

Det finns teer som är våldsamt populära som det nästan inte finns någon information om och så finns det kända och väldokumenterade teer som nästan inte går att få tag på. Cang Shan Xue Lu tillhör den sistnämnda gruppen och så vitt jag vet finns det bara en enda återförsäljare och producent.

Cang Shan Xue Lu eller Snow Mountain green är ett grönt te från Yunnan som tillverkas av den lokala storbladiga variteten. Det skapades 1964 och vann flera stora priser under 1980-talet. Teet odlas i på hög höjd, upp till 2000 meters på berget Cangshan 苍山 (1) kring sjön Erhai 洱海 (2) i Dali 大理. Med en medeltemperatur på 15-16 grader, gott om regn, fuktigt och dimmigt är detta ett perfekt område för teodlingar. Teet skall vara tätt ihoprullat, mörkgrönt och ganska böjt men jag har sett flera former och utseenden så jag misstänker att allt grönt te från detta område säljs som Cang Shan Xue Lu.

[gmap markers=numbers::0,0 + 25.63428356431663,100.15892028808594 + 25.75308416879838,100.19187927246094 |zoom=10 |center=25.78381688178459,100.26260375976562 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Teet plockas kring Qingming-festivalen, vanligtvis ett blad och en bladknopp men det händer även att man plockar två blad och en bladknopp. Tillverkningen är ganska normal med nedvissning, en första stekning i panna, sedan rullas och formas löven på stora bambumattor eller korgar för att sedan stekas och torkas i panna.

Nedvissningen kan ske på en mängd olika sätt. Antingen får teet vissna ner med hjälp av fläktar och värme från elbatterier eller koleldar. Detta går mycket snabbt men risken är stor att kvaliteten på teet inte blir perfekt. Ett annat sätt är att teet vår vissna ner inomhus med hjälp av självdrag. Teet sprids ut på bambumattor och får ligga i 15-20 timmar och med jämna tillfällen vänds löven försiktigt. När löven är klara är fuktinnehållet mellan 50 och 60%. Den tredje metoden är nedvissning utomhus i solsken. Löven sprids på stora bambumattor och processen tara bara en halvtimma.

I den första stekningen eller fixeringen läggs en massa löv, omkring 2 kg, i en mycket het panna, mellan 150 och 200 grader varm. Där steks de tills de blivit mörkt gröna och lite klibbiga. Efter detta rullas och formas löven medan de fortfarande är varma på stora flata bambukorgar. Sedan skakas löven så de inte längre klumpar ihop sig och steks och torkas sedan i en varm panna. Hur varm pannan är beror på väderleken och hur fuktiga löven är, har det regnat mycket måste man ha en svalare panna och det hela avslutas inte förrän fuktinnehållet i löven bara är 3-5%1.


Det betygsatta och avbildade teet kommer från Peach Stream Resort Dali, är skördat på våren och skall vara av god kvalitet (premium eller 特级). Mycket mer än så vet jag inte om teet. Det kostar 30 Yuan/ hg vilket är ett rimligt pris för detta te. De gröna teerna från Yunnan kostar inte så mycket och det är inte heller speciellt märkvärdigt.

Som jag nämnde har jag bara hittat en producent av detta te, Peach Stream Resort Dali vilka säljer sitt te via http://shop57110961.taobao.com/.

1. Hudong vilket även är bildkälla

Kommentarer

Jo det var ganska starkt.

Jo det var ganska starkt. Men med lite kortare dragnigstid blev det ganska skapligt. Rökigheten påminde lite om den den hos shengpuer från Xiaguan som också ligger i närheten av Dali. Jag skulle sätta 3.5 som betyg.

Teprenumeration

Man får nog hålla med dig i att likheterna mellan detta och Cai Hua Mao Jian slutar vid att de båda är kinesiska gröna teer. Båda var intressanta, men jag får nog säga att CHMJ var min favorit av de två. Vad gäller den här så kan jag inte riktigt komma över den rökiga smaken och lukten jag tycker mig känna, kan den 15-20 timmar långa torkningen på bambu vara orsaken till detta tro?