An Hua Song Zhen 安化松针

Detta är ett ovanligt te från Hunan som på grund av sitt namn, tallbarr från Anhua, ofta blandas ihop med tallbarrste. Inte förvånande ser telöven ut som små tallbarr med en grågrön färg.

Teet kommer från häradet Anhua 安化县 (1) och odlas i bergsområdet Xuefeng 雪峰山脉 (?). I området finns det långt över hundra bergstoppar som sträcker sig över 1000 meter, gott om floder och vattendrag och naturligtvis en massa regn och dimma, det verkar det finnas överallt där det odlas bra te.

Processen med att ta fram An Hua Song Zhen påbörjades 1959 då man skickade personal till området för att undersöka de lokala teodlingarna och kombinera dessa med moderna produktionsmetoder. Efter fyra år hade man kommit fram till detta te och det blev snabbt populärt. Faktum är att det vann ett pris redan 1962 vilket är ganska förvånande. Under 1980-talet vann det en hel massa priser och även under 1990-talet1.

[gmap markers=numbers::20,0 + 28.35309631043745,111.21871948242188 |zoom=8 |center=28.53144857631924,111.3739013671875 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Tillverkning   
För att tillverka An Hua Song Zhen krävs det 8 olika tillverkningssteg. Först får det vissna ner, därefter steks eller fixeras det, sedan rullas det, steks igen, sprids ut och får svalna för att sedan formas, torkas och sorteras. För att kunna få fram teets unika utseende krävs det att bladknopparna är mycket unga och inte skadade på något sätt.

Nedvissningen sker i tunna flata bambukorgar där de får ligga svalt tills löven börjar krulla ihop sig lite grand. Efter detta steks löven en första gång, antingen i en 140 grader varm panna eller i en fixeringsmaskin. För att inte löven skall skadas och bli rödaktiga sprids de sedan snabbt ut för att svalna. I nästa tillverkningssteg rullas löven försiktigt för hand eller i en maskin. Detta brukar inte ta speciellt lång tid.

Efter detta steks bladen i en torkningsmaskin som är mellan 70 och 80 grader varm för att sedan åter igen få svalna på bambukorgar där de får ligga i en halvtimma. Nästa steg har jag inte riktigt förstått men är det som ger teet sin barrlikande form. Teet läggs i någon form av varma lådor där man både formar och bakar teet. Temperaturen varierar från 50 till 70 grader för att sedan minska till 40 grader. Detta tar omkring 40 minuter då fuktinnehållet är omkring 15%1. En annan källa anger att teet formas för hand och rullas mellan handflatorna och mellan fingrarna för att få sin form, något som jag tycker låter troligt2.

Sedan torkas teet i 35 till 40 graders värme, något som tar 40 minuter och vid detta laget har löven ett fuktinnehåll på bara 5%. Efter några dagar sorteras teet och packas sedan1.

Teet är svårt att få tag på men det finns ett par butiker i Kina som säljer det. Det är ganska dyrt och framför allt så varierar det väldigt i pris. Den vanligaste förpackningen ser ut att vara en påkostad låda med två 50-grams askar vilken produceras av 安化县茶叶试验场, samma organisation som tog fram detta te en gång i tiden.


Det betygsatta och illustrerade teet köpte jag från http://hunantechanwang.taobao.com/. Teet låg i en gul ask med magnetlås. I denna låg två 50-grams burkar med konservlock i vilka teet låg packat i alumiumpåsar. Priset, 128 RMB för 100 gram, får man betrakta som rimligt. Kvaliteten är kanske inte den allra bästa men fortfarande mycket bra.


1. Baidu vilket även är bildkälla
2. http://hunantechanwang.taobao.com/