Xin Yang Mao Jian 信阳毛尖

Xin Yang Mao Jian finns med på de flesta listor över Kinas mest kända teer. Det är ett grönt te från häradet Xinyang 信阳 (2) i Henan. De bättre kvalitéerna odlas på 500-800 meters höjd i bergskedjan Dabie 大别山 (1). Teet skall ha odlats sedan Tang-dynastin (618–907) och ha haft samma utseende de senaste 200 åren. Det var först när det vann pris på Panama-Pacific International Exposition som det blev känt utomlands. Merparten av all konsumtion är dock inhemsk och det är faktiskt ganska många turister som besöker produktionsområdena vart år1. Xinyang ligger ovanligt långt norrut för att producera bra te men bergsområdet har gått om vattendrag, dimma och regn som krävs får att producera fint te.

[gmap markers=numbers::32.83482746928921,118.7237548828125 + 31.223606230287707,115.6915283203125 + 32.08397077224378,114.0875244140625 |zoom=8 |center=31.690781806136822,114.873046875 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Mao Jian betyder "hårig spets" och kommer av utseendet på de färdiga löven. Det skördas i huvudsak tidigt på våren och på hösten. Teet tillverkas både för hand och maskinellt. Den manuella processen inleds med nedvissning där löven läggs i 5-10 cm tjocka lager på flata bambukorgar. Korgarna placeras inomhus i speciella rum där lufttemperaturen hålls kring 25 grader. Nedvissningen tar mellan 2 och 6 timmar under vilken fuktinnehållet i löven minskar med 10%. Efter nedvissningen steks löven i ganska stora (85 cm i diameter) rostfria wokpannor. Man lägger omkring ett halvt kilo löv i pannan som inledningsvis är mellan 140 och 160 grader varm som formas med ökad kraft och intensitet i omkring tio minuter då fuktinnehållet är omkring 55%. Är löven mycket fuktiga, t.ex. efter regn tar stekningen längre tid, 10 till 15 minuter, pannan är varmare och man får skaka löven mer för att få bort fukten.

Efter stekningen formas löven med lite lägre temperatur, pannan är mellan 80 och 100 grader. Löven sprids, samlas ihop och formas mot pannan i mellan sju och tio minuter. Efter detta är fuktinnehållet omkring 30%. Sedan torkas löven en första gång över träkol. Löven ligger i ett två cm tjockt lager och temperaturen som är omkring 100 grader justeras med en grå duk. Efter mellan 5-8 minuter vänds löven försiktigt och torkas sedan ytterligare i 20 till 25 minuter. Efter den första torkningen läggs löven i 3 dm tjocka lager och får svalna i fyra timmar. Sedan kommer en andra torkning eller bakningen. Den här gången är temperaturen lägre, 60-65 grader och man tar 2,5 kilo te som läggs i ett 4-5 cm tjockt lager. Var tionde minut vänds löven till dess fuktinnehållet är 7% vilket brukar ta en halvtimma. I nästa steg sorteras löven och oönskat material tas bort. Därefter torkas löven ytterligare en gång. Man tar lika mycket löv som tidigare men har något lägre temperatur, 60 grader, vilka läggs i ett 5-6 cm tjockt lager. För övrigt är processen snarlik med den andra torkningen och det hela avbryts vid ett fuktinnehåll på 6%. Avslutningsvis får teet svalna och sorteras och packas sedan.

Den maskinella tillverkningen är lite annorlunda. Efter nedvissningen som är identisk med det handgjorda teet värms teet i en maskin som är mellan 120 och 130 grader varm. Detta tar bara ett par minuter och när löven är klara har de en mörk färg, är lite klibbiga med ett fuktinnehåll på 60%. Nästa maskin, det är möjligt att det även är samma, formar löven i mellan 10 och 25 minuter. Tiden beror på beroende på kvalitet men även trycket varierar på hur gamla löven är. Nästa maskin bryter de ihopklumpade löven så de kan torkas. Torkningen kan ske i olika typer av maskiner men de består i princip av ett transportband som tar löven genom en luftström som är 120 till 130 grader. Detta tar mellan 10 och 15 minuter och avslutas när löven har ett fuktinnehåll som är mellan 15 och 20%. På samma sätt som de handgjord teet får löven svalna i fyra timmar för att sedan torkas ytterligare en gång. I den andra torkningen är lufttemperaturen mellan 90 och 100 grader och fuktinnehållet är under 6% när teet är klart2.

Betyget gäller ett Premium Xin Yang Mao Jian skördat 2010 som jag köpte från Dragon Tea House för 19 dollar per hg. Enligt Dragon Tea House är det producerat med enkel utrustning och till stor del för hand. Speciellt rullningen skall vara utförd med ovanligt stor skicklighet. Teet består av enbart ett löv och en bladknopp eller bara bladknoppar.

1. Dragon Tea House
2. Hudong