Song Luo Cha 松萝茶

Song Luo Cha som även säljs som Song Luo, Song Luo Tender Pekoe, Lang Yuan Nen Hao och Lang Yuan Song Luo Nen Hao är ett relativt okänt grönt te från Anhui. Mest känt är teet för sina påstådda medicinska egenskaper och det nämns i en mängd olika mer eller mindre kända verk. Trots detta har det tillverkats betydligt längre än de mer kända som Huang Shan Mao Feng, Lu An Gua Pian och Tai Ping Hou Kui. Teet finns bl.a. omnämnt i den kinesiska boken om läkemedel och läkekonst Bencao Gangmu 本草纲目 som skrev av Li Shizhen 李时珍 1578. Man tror dock att teet tillverkats sedan början av Ming-dynastin (1368-1644). Teet skall ha tillverkats ungefär på samma sätt de senaste 300-400 åren och det är fullt möjligt att metoden för att tillverka detta te ligger till grund för alla de stekta gröna teer som tillverkas runt om i Kina1.

Teet odlas i ett bergsområde en och en halv mil norr om Xiuning (1) 休宁县. Området där teet växer är berömt för sin skönhet (de flesta bergsområden i Kina är väldigt vackra, speciellt de där man odlar te) med mycket dimma och regn. Tebuskarna växer på mellan 600 och 700 meters höjd1.

[gmap markers=numbers::0,0 + 29.784134788505167,118.1850814819336 |zoom=9 |center=29.8382614512946,118.2073974609375 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Tillverkning
Tebladen plockas tidigt på våren. Beroende på kvalitet plockar man en bladknopp och ett löv eller en bladknopp och två löv. Man skördar inte när det är soligt eller regnigt och undviker blad som är tunna eller skadade. Efter skörden får bladen vissna ner på flata bambukorgar eller bambumattor. Bladen sprids ut i tre till fyra cm tjocka lager och får vila i mellan 6 och 12 timmar. Varannan timma vänds löven för att vädra bort den gas och värme som utvecklas och när fuktinnehållet minskat till omkring 60 % är löven klara för nästa steg.

Löven steks i en wokpanna som är mellan 140 och 160 grader varm. Man tar omkring ett halvt kilo som vänds ofta i pannan tills löven är klibbiga och enzymerna i löven är förstörda. Efter detta rullas, knådas och sprids teet med båda händerna. Totalt tar detta mellan tre och fem minuter. Nästa steg är jag lite osäker på men löven formas i alla fall ytterligare så de får sin slutliga form. Efter detta torkas löven i två steg. Från början torkas löven i 90 graders värme och efter att få svalnat i en timma torkas de i 60 graders värme. Avslutningsvis sorteras löven, eventuellt skräp tas bort och sedan packar man det i lämpliga förpackningar1.

En av de bättre kvalitéerna av detta te kallas Nen Hao eller Tender Pekoe2. Detta finns att köpa från TeaSpring och betyget gäller just detta te. Det är skördat 2009 och 25 gram kostar $ 8,1.

1. Hudong vilket även är bildkälla (något beskuren).
2. TeaSpring