Wei Shan Mao Jian 沩山毛尖

Detta är ett kraftigt gult te från Hunan, närmare bestämt från Wei Shan (1) 沩山 i häradet Ningxiang. Trakten är dimmig och fuktig (i snitt 80%) som så många utmärkta teodlingsområden i Kina.

[gmap markers=numbers::0,0 + 28.17510221951341,111.97789192199707 |zoom=13 |center=28.17795458325142,111.98484420776367 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Teet har funnits ganska länge, kanske upp till 150 år och det har druckits av flera ledare i Kina bl.a. Mao och Liu. Under 1980-talet vann det flera priser1.

Wei Shan Mao Jian tillverkas av en bladknopp och både ett och två löv. Exakt hur teet tillverkas har jag inte lyckats ta reda på men tillverkningen inkluderar bl.a. stekning, gulning och en lätt bakning. Ibland säljs det som Mount Wei Fur Tip. Smaken är mycket rökig och teet är känt för att gå att brygga många gånger.

Jag är lite kluven inför detta, ibland tycker jag det är utmärkt och ibland är röksmaken bara för mycket. Just nu lutar jag åt det första.

1. Hudong

Det avbildade teet är från TeaSpring skördat 2010 som kostade $6,60 för 25 gram. Teet kommer från Wei Shan.