Yi Hong 宜红

Detta svarta te från Hubei te säljs under ett antal namn, bl.a. Yi Hong Congou 宜红工夫茶, Yi Hong Gongfu 宜红工夫 och Yi Chang Hong Cha. Namnet Yi Hong kommer av häradet Yichang (1) 宜昌 som teet passerade på sin väg till exporthamnen Hankou 汉口, en del av dagens Wuhan (2) 武汉2.

[gmap markers=numbers::28.79799032976513,114.8895263671875 + 30.648781955362132,111.2860107421875 + 30.525832766384386,114.2962646484375 |zoom=8 |center=30.652090026760014,112.994384765625 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Den första som exporterade detta te lär ha varit en tehandlare från Guangdong, Kwan Tai Fook, som producerade te i Wufeng 五峰 i början av 1850-talet. På grund av den stora framgång detta te hade i Europa, Ryssland och Amerika följde många andra tehandlare snart efter. Ganska snart upprättade tehandlare från Ryssland och Storbritannien handelstationer i Hubei och dessa följdes av tyska och amerikanska1. Namnet har använts sedan minst mitten av 1800-talet och under 1880-talet var exporten enorm. Mellan 1886 och 1888 producerades 15000 ton vilket motsvarade 7 % av Kinas hela teexport2. Några decennier senare hade exporten kollapsat helt och det var först i början av 1950-talet som den återupptogs, främst i Wufeng 五峰, Hefeng 鹤峰县, Changyang 长阳, Enshi 恩施, Yi En 宜恩, Icheon 利川 och Hunan Shihmen 湖南石门.

De huvudsakliga tillverkningsstegen är nedvissning, rullning, oxidering och torkning. Även om maskiner används sker en stor del av tillverkningen för hand. Löven är spetsiga och hårt rullade, nästan som nålar och de bättre kvalitéerna har gott om golden tips. Ibland kallas teet Yi Hong Jin Ping där Jin Ping är den högsta kvalitetsgraden. För att tillverka denna används bara ett löv och en bladknopp från den första skörden2.

1. Hudong
2. TeaSpring
Det avbildade teet är från TeaSpring skördat 2008 som kostade $9.30för 25 gram. Teet skall komma från Yichang och vara av en kvalitet som kallas Jin Ping A . Betyget gäller detta te.