Ting Xi Lan Xiang 汀溪兰香

Det här ett relativt nytt men mycket populärt te från en by som heter Tingxi (2) 汀溪i häradet Jing 泾县 i södra Anhui3. Området där teet odlas och tillverkas har dock producerat te under lång tid och sträcker sig nu över flera berg som alla har ett lämpligt klimat för att producera bra te. Lan Xiang betyder doft från orkidé och härrör från hur teet smakar och doftar. Utseendemässigt är teet långt och smalt och påminner om en nål. Teet kallas även Ting Xi Orchid och Ting Xi Kui3.

[gmap markers=numbers::0,0 + 30.604275276825874,118.61234664916992 |zoom=12 |center=30.61073172273802,118.60771179199219 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Enligt en källa skapades teet av Professor Chen Chuan år 1989 och blev mycket snabbt en populär produkt och vann en mängd olika priser1. Andra källor anger att teet producerades under stora delar av 1980-talet2. 1987 skall 332 ton Ting Xi Lan Xiang ha tillverkats, något som ökade till over 600 ton 1993 vilket motsvarar 70% av häradets totala teproduktion2.

Tillverkning
Tebladen plockas när de är 3 cm långa och består av två små blad och en bladknopp. 100 av dessa små kvistar väger omkring 15 gram. Det finns faktiskt sämre kvalitéer där man plockar upp till fyra löv men dessa ser jag ingen anledning att bry sig om. Bladen tas hem så fort de plockats, ofta på morgonen, och får vissna ner så de klarar de ytterligare produktionsstegen.

Nedvissningen sker utomhus på stora bambufat eller metallnät där löven sprids i tunna lager. Under nedvissningen vänds löven ett par gånger för att den skall vara jämn och temperaturen i löven inte skall överskrida 35 grader. På vår och höst tar nedvissningen mellan 30 och 45 minuter beroende på väder och på sommaren tar det bara 15 till 25 minuter. Efter detta flyttas löven in för att vissna ner ytterligare i mellan 4 till 10 timmar. Med jämna mellanrum vänds löven för hand, oftast 5 gånger under den andra nedvissningen. Under denna process skadas löven och jag antar att det pågår en mängd kemiska processer, något som är ganska ovanligt vad det gäller gröna teer. Om jag förstått det hela rätt finns det en mängd varianter på dessa två första steg och det är därför inte självklart att allt Ting Xi Lan Xiang tillverkas likadant.

I nästa steg steks eller fixeras löven i en wokpanna. Efter detta rullas de under lite lägre värme, omkring 30-45 grader. Efter rullningen torkas löven över kol. Torkningen sker i olika steg där temperaturen inledningsvis är mellan 100 och 120 grader. Löven torkas i en halvtimma och vänds några gånger under tiden. Efter detta får löven vila i tio minuter och torkas därefter i mellan tre och sex timmar under svag värme, mellan 60 och 70 grader. Avslutningsvis får löven svalna och packas sedan2.

1. Baidu
2. Hudong. Detta är även bildkällan.
3. TeaSpring
Det avbildade teet är från TeaSpring skördat 2010 i Tingxi och kostade $9,30 för 25 gram. Betyget gäller detta te.