Yong Xi Huo Qing 涌溪火青

Detta te förväxlas ofta med gunpowder. Även om båda teerna är mörkgröna och hårt rullade är Yong Xi Huo Qing av betydligt bättre kvalitet. På grund av sitt utseende vecklar teet upp sig medan det bryggs, något som ser väldigt trevligt ut. På grund av detta brukar man brygga teet i glasmuggar.

Yong Xi Huo Qing kommer ursprungligen från häradet Jing (1) 泾县 i östra Anhui där de odlats sedan Ming-dunastin (1368-1644). Området har höga berg, tät skog och djupa dalar. Det är dessutom dimmigt och regnar en hel del (1800 mm per år), ett lämpligt klimat för bra te. Enligt en legend tillverkades detta te ursprungligen av en tesort som kallades Jin Yin eller Guld och Silver. Denna skall ha haft blad som var gyllene på ena sedan och silvriga på den andra. Även om teet tillverkats under lång tid var det först 1956 som produktionen styrdes upp och teet blev riktigt populärt. Teet säljs ibland som Yong Xi Green Fire och Yong Xi Jade Fire.

[gmap markers=numbers::0,0 + 30.657169955874924,118.42300415039062 |zoom=9 |center=30.739475058679485,118.36944580078125 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Tillverkning
Bladen börjar plockas 3 till 5 dagar efter Qingming-festivalen och plockas sedan varje eller varannan dag i tio dagar. Man plockar två blad och en bladknopp med en längd av tre cm. Efter att ha plockats får bladen vissna ner i upp till sex timmar för att sedan bearbetas i en ovanligt komplex process som tar närmare 20 timmar. Inledningsvis steks eller fixeras löven i en 140-160 grader varm panna som är omkring 45 cm i diameter. Vanligtvis steker man mellan ett och ett halvt till två kilo löv åt gången. Detta tar omkring 6 till 7 minuter. Under tiden skakas löven så de inte klibbar ihop. Efter stekningen rullas löven lätt mellan handflatorna utan att löven tas ur pannan. Temperaturen är dock lite lägre, omkring 100 till 110 grader. I det tredje steget som kallas blankstekning (eller något liknande) steks omkring 8 hg blad med ungefär samma temperatur samtidigt som bladen skakas kraftigt för att fuktinnehållet skall minska. Efter detta steks de ytterligare en gång. Temperaturen är dock lägre, 80-85 grader och mängden löv är större, mellan 1 och 1,5 kg. Det sista steget är det viktigaste och dets om ger löven dess form. I detta formas löven för hand i svag temperatur. Inledningsvis 55 grader och mot slutet bara 40 grader. Mellan 4 och 5 kg te formas åt gången och det tar tid, mycket lång tid, mellan 10 och 12 timmar för att torka och ge löven dess färdiga utseende.

Källa: Hudong
Det avbildade teet är från TeaSpring skördat 2010 som kostade $7,50 för 25 gram. Teet skall komma från Yong Xi men det är inte angivet exakt var. Betyget gäller detta te. Animationen till höger visar hur teet vecklar ut sig under de första två minuterna.