Yue Guang Bai 月光白

Ibland hittar man teer som är så unika att det inte går att kategorisera dem i de vanliga grupperna och just Yue Guang Bai är ett sådant te. Det skapades 2003 av en taiwanesisk tehandlare som hette Zhou Ren Zhi och trots en trög start har det blivit mycket populärt de senaste tre åren1.

Teet tillverkas i byn Jing Gu Yang Ta vilken ligger i häradet Jinggu 景谷傣族彝族自治县 (1). Inte nog med att teet är unikt vad det gäller tillverkningsmetoden, det tillverkas faktiskt av en kameliasort som varken är den vanliga kinesiska (sinensis) eller indiska (assamica) utan C. taliensis som även kallas "Da Bai" 大白 eller stor vit. På kinesiska är det officiella namnet 大理茶 "teplantan från Dali". Sorten är storbladig med stora vita ludna knoppar och används även i pu-erh2.

[gmap markers=numbers::0,0 + 23.514381886607346,100.71990966796875 |zoom=7 |center=23.644524198573688,100.909423828125 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Tillverkningen, som är unik, inleds med en naturlig nedvissning utomhus. Till skillnad från pu-erh sker nedvissningen på natten, gärna i månsken och eftersom det tar lång tid oxider teet under tiden1. Att telöven skulle hinna torka helt på en natt har jag svårt att tro, inte ens i mycket tunna lager. 4-5 dagar är en mer realistisk tid så löven får säkert torka till största delen inomhus och dessutom antar jag att man använder fläktar och antagligen även värme om det behövs för att garantera en jämn torkning.

Det betygsatta avbildade teet köpte jag från Yunnan Sourcing förra året. Jag kommer inte ihåg vad jag betalade men det var inte speciellt dyrt. Med tanke på att det bara är torkat är smaken förvånansvärt komplex och det går att återanvända löven en massa gånger utan att smaken försämras nämnvärt.

1. JK tea shop
2. Yunnan Sourcing Blog