E Mei E Rui 峨眉峨蕊

E Mei E Rui är ett ganska vanligt grönt te från berget Emei 峨嵋山 (1), platsen där så många kända teer odlas. Berget är över 3000 meter högt och ett av de fyra heliga buddistiska bergen i Kina. Sedan 1996 är berget ett världsarv.

[gmap markers=numbers::0,0 + 29.51859010457541,103.33396911621094 |zoom=11 |center=29.54000879252545,103.50151062011719 |width=775px |height=300px |control=Small |type=Physical]

E Rui skall ha varit en gudinna som skötte en av de odödliga teodlingarna på Emei och enligt en legend skall en teodlare råkat stöta på denna teodling som genast försvann. Kvar blev dock ett tefrö som han planterade och naturligtvis blev det ett underbart te1.

Teet odlas på mellan 800 och 1200 meters höjd. Det skördas tidigt, före Qingming och får vissna ner i tunna lager i mellan 4 och 5 timmar. Under denna tid förlorar teet mellan 5 och 7% av sin vikt. Efter detta steks eller fixeras löven snabbt i en het panna samtidigt som man hastigt rör omkring löven så de inte bränns. Sedan får löven svalna snabbt varefter det steks och formas ytterligare. Avslutningsvis torkas det i svag värme för att sedan sorteras och packas2. De färdiga löven är mycket vackra, böjda och täckta med vita fjun.

1. Dragon Tea House
2. Hudong vilket även är bildkälla.