E Mei Mao Feng 峨眉毛峰

E Mei Mao Feng är ett populärt Mao Feng från trakten kring Emei 峨嵋山 (1), berget där så många kända teer från Sichuan odlas. Det har odlas te i detta område i över tusen år men just E Mei Mao Feng började tillverkas 1978, även om det inspirerades av äldre tesorter och produktionsmetoder. Teet blev tydligen snabbt populärt för redan i början av 1980-talet vann det flera priser, bl.a. i Portugal.

Teet är ganska lätt att få tag på, både i Kina och utomlands. En svårighet är att det verkar säljas under flera namn.

[gmap markers=numbers::0,0 + 29.51859010457541,103.33396911621094 |zoom=11 |center=29.54000879252545,103.50151062011719 |width=775px |height=300px |control=Small |type=Physical]

Teet plockas från tidig vår till sen höst. Det bästa teet fås från små bladknoppar. Som de flesta andra gröna teer får det vissna ner för att underlätta fortsatt tillverkningen och göra teet mindre bittert. Efter detta steks eller fixeras löven för att sedan formas och bakas. Exakt hur denna process går till har jag inte lyckats ta reda på. Resultatet blir i alla fall ett mörkt grönt vackert format te.

Huvudsaklig källa och bildkälla: Hudong