Zao Bai Jian Gong Fu Hong Cha 早白尖工夫红茶

Detta är ett ganska ovanligt svart te från sydöstra Sichuan som tillverkats sedan slutet av 19491. Om det inte vore så att det fanns omnämnt i Zhongguo Chapu hade jag nog aldrig stött på det.

Det tillverkas av Sichuan Zaobaijian Tea Industry Co. och odlas på en höjd av 1000 meter över havet i bergsområdet Wumeng 乌蒙山脉 (?) i häradet Yibin 宜宾 (1). Området är dimmigt med mycket regn vilket som alltid är goda förutsättningar för ett bra te. Teet skördas tidigt på våren och är certifierat i flera länder. Sichuan Zaobaijian Tea Industry Co. har totalt 8 olika fabriker och ganska stora teodlingar.

[gmap markers=numbers::0,0 + 28.71744867361009,104.64614868164062 |zoom=9 |center=28.78451090740781,104.62554931640625 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Teet finns att köpa från flera butiker i Kina och den mest spännande sorten jag hittat säljs i en ask med 36 påsar med 3 gram te i varje. Priset är 160 yuan vilket är ett bra pris med tanke på den påkostade förpackningen. Med asken följde ett häfte där man hävdar att företaget har 13,3 millioner kvadratmeter teodlingar på ett område som är 40 kvadratkilometer stort och där skog tar upp halva området.



1. Zhongguo Chapu
2. http://haoyanpinwei.taobao.com/