Gou Gu Nao Cha 狗牯脑茶

Gou Gu Nao, som även kallas Yu Shan Tea, skall ha tillverkats sedan 1796 och blev nästan omedelbart mycket populärt och valdes ut som tributte till Kejsaren1 (vilket i princip gäller för alla teer i Kina, man kan undra hur mycket te hovet drack egentligen). Teet lär ha skapats av en fattig flottare som hette Peter Leung 梁为 som kom från Tanghuzhen 汤湖镇 (1). Tefröna som han använde tog han med sig från en av sina resor under vilken han för övrigt träffade sin hustru2. Gou Gu Nao vann långt senare en medalj vid Panama Pacific International Exhibition i San Francisco 1915 och finns med i "United Nation official supplier catalogue"1. Någon gång mellan 1920 och 1943 bytte teet namn2 och jag misstänker att det kan ha kallats Jiang Xi Zhu Lan tidigare.

Teet odlas i de södra delarna av bergskedjan Luoxiao 罗霄山脉 , i häradet Suichuan 遂川县. Namnet, som betyder "hundhuvud" eller något liknande, kommer av berget Gou Gu Nao 狗牯脑 (2?) som lär se ut som ett hundhuvud.

[gmap markers=numbers::0,0 + 26.08150071104232,114.20923233032227 + 26.07965052411111,114.19721603393555 |zoom=11 |center=26.07096967521616,114.2080307006836 |width=775px |height=400px |control=Small |type=Physical]

Teet består av ett blad och en blomknopp, vilka inte lär plockas om det är dimmigt, regnigt eller om solen skiner kraftigt. Tillverkningsprocessen var länge en familjehemlighet och det var först 1964, efter sex generationer, som processen togs över av staten (eventuellt var det ett delvis privat bolag). Teet skördas tidigt, redan i början av april för att sedan vissnas ner, stekas, formas och torkas1. Buskarna odlas på 35 grader branta sluttningar bland skuggande träd. De planteras på vintern (november och december) eller i mars. Det händer även att man klonar bra buskar2.

Det betygsatta och avbildade teet köpte jag från en kinesisk tebutik som specialiserat sig på just Gou Gu Nao Cha. Kvaliteten är den lägsta av tre, de kostade bara 40 yuan/hg och kom i en anspråkslös plastförpackning. Enligt säljaren skall teet vara skördat efter Qingming och kvaliteten benämns 珍品级 eller "treasures class". Den finaste kvaliteten kallas Tegong, kostar 4 gånger så mycket och består till 95% av bladknoppar, är plockat innan Qingming och saknar de lite lägre kvalitéernas karaktäristiska böjda form.

1 Okänd producent.
2. Hudong
Teet är även beskrivet i Zhongguo Chapu.
Bildkälla: Chinese Food Pictures