Bloggar

Ny beställning

 Jag har just skickat iväg en ganska stor beställning på te från Kina. Jag återkommer med mer information så snart jag fått hem det.

Varför händer inget?

Som ni säker märkt har det varit uselt med uppdateringar det senaste halvåret. Vad värre är att mina prenumeranter inte fått något te på länge. Te är ett av många av mina intressen och det senaste halvåret har jag ägnat mig åt andra saker som mitt arbete och min familj. Tyvärr vet jag inte när jag kommer återuppta skrivandet på denna sida. Det kan ta ett par veckor eller månader. Jag har ett antal ganska spännande teer hemma som väntar på att dokumenteras och skickas ut men om det är någon prenumerant som vill hoppa av förstår jag detta. I så fall får ni kontakta mig. Om inte annat önskar jag er redan nu en mycket god jul.  

Snart händer det förhoppningsvis något

Hej alla,
Det har varit dåligt med uppdateringar sedan i sommras. Under tiden har jag hunnit med att vara sjuk, skriva en bok som dagsljussimuleringar och skriva ett spel till smartphones. Nåväl, jag har just börjat fixa nästa utskick till mina prenumeranter och ihop med detta kommer jag säkert lägga ut information om några nya teer.

Posten suger

En sak man lär sig när man köper te från hela världen är hur usel den svenska posten är. Jag har inga höga krav, allt jag vill är att det jag beställer ska komma fram till mig. Det behöver inte vara speciellt helt och det behöver inte gå snabbt men det måste komma fram. Helst hade jag velat att paketen kom hem till mig men är tydligen omöjligt, även om paketen är så små att de går ner i brevinkastet. Har man tur kommer teet i alla fall till ett utlämningsställe i närheten av där jag bor men oftast hamnar det på en central anläggning som ligger långt bort och har usla öppettider.

Detta är dock ingenting jämfört med vad jag drabbats av de senaste veckorna. För två veckor sedan fick jag ett brev från posten på Arlanda där de meddelade att de hade ett paket till mig som saknade avsändare och tulldeklaration. Om jag inte skickade in denna information inom två veckor skulle paketet skickas tillbaks till avsändaren (som saknades). All information jag fick var att paketet kom från Kina och ett frakt-id.

Efter ett par timmars arbete på telefon där jag omväxlande kopplades mellan olika postterminaler, tullen och någon människa på Arlanda flygplats visade det sig att om man inte vet vem som skickat paketet, vad det är och vad det är värt kan man inte få det. Det var omöjligt att låta posten öppna och se vad det var och jag fick inte heller komma och hämta det själv. Tydligen var detta ett vanligt problem med paket från Kina och andra delar av Asien.

Afternoon tea på Tjörns Trädgårdar

Lördagen den 31 mars blir det Afternoon tea på Tjörns Trädgårdar tillsammans med Göteborgs Tesällskap. Förutom gott te blir den en kortare föreläsning om te av mig och Mikael Andersson som just kommit tillbaka från en resa i Kina. Priset är 120kr och anmälan görs till Mikael på adress mikael@tjornstradgardar.se Mer information finns på http://www.yourvismawebsite.com/tjorns-tradgardar/kaffebarforedrag

Paket från Kina

Jag hämtade 5,2 kilo kinesiskt te från posten idag. Nu var visserligen en del av detta förpackingsmaterial men fortfarande var det väldigt mycket te. Paketet såg helt ut men innehållet såg ut som det blivit överkört. Som väl är tål te mycket stryk och det var ingenting ömtåligt den här gången.

Fler förseningar

Min tanke var att få iväg ett nytt utskick till de som prenumererar denna helg. Tyvärr kommer jag inte hinna vilket betyder att det tidigast kommer skickas om tre veckor eftersom jag är bortrest i några veckor. En lite gladare nyhet är att jag beställt en hel del spännnande te från Kina som är på väg med flyg.

Inspiration

Den senaste månaden har varit ganska usel ur ett teperspektiv. Visserligen har jag druckit en hel del goda och spännande teer men jag har varken orkat läsa eller skriva om dem. Nu har jag i alla fall tagit mig samman och beställt ett par kilo nytt te från Kina och jag skall även försöka få iväg nästa utskick till dem som prenumererar. Jag har även tagit mig samman och recenserat ett par nya teer som var ganska spännande och skall nog hinna med ett par till innan helgen är slut.

Att skilja mellan gröna kinesiska teer

Det senaste året måste jag ha köpt närmare 50 olika kinesiska gröna teer, alla av god till mycket god kvalitet och de flesta skördade tidigt på våren. De har kommit från stora delar av Kina och är tillverkade på olika sätt (även om grundprincipen är den samma). Några av dem har varit fantastiskt goda, några ganska tråkiga men de flesta har varit snudd på omöjliga att skilja åt smakmässigt. Det är kanske inte så konstigt, jag börjar misstänka att det är svårt att variera smaken på ett stekt litet löv speciellt mycket.

Utseendemässigt finns det dock en mycket stor variation och det är något som man kanske inte uppmärksammar tillräckligt, i alla fall inte i Sverige. I Kina läggs stor vikt vid utseendet och det påverkar även priset. För att verkligen ge teet rättvisa borde man alltid brygga dessa teer i glaskärl eller åtminstone undvika alla former av tesilar. Jag antar att ovanan att uppskatta lövens utseende kommer av att vi är så vana med att dricka söndertrasat svart te.

Försenat utskick

De senaste månaderna har jag haft lite för mycket att göra vilket inneburit att jag inte hunnit skriva om teeer jag tänkt skicka ut till dem som prenumererar. Jag skulle naturligtvis kunna skicka dem utan någon information men jag tycker det ger så mycket att veta vad man dricker och antar att ni tycker det samma. Jag skall försöka ta mig samman och få ut teerna inom ett par veckor.
Prenumerera på innehåll